0

Бившият играч на Беласица и Кремиковци Ясин Мишауи от години работи като треньор в Катар. Часове преди началото на Мондиал 2022 той говори пред „Мач Телеграф“ за атмосферата в Катар и очакванията си

 - Ясин, какви са ти очакванията за световното първенство и вече има ли още предстартова треска?
 - Очаквам това първенство да е много интересно, както и всяко друго. Малко по-различно ще бъде заради разстоянието и мястото на което ще се проведе. За първи път ще е в тази част на света. Тези неща ще са по-различни, но най-важно е да видим кой е най-добрият отбор на национално ниво в света. 


 - Като спомена времето на провеждане и атмосферните условия, как те ще повлияят на футболистите?
 - Според мен дори това ще е плюс за някои отбори. Най-вече ще е от полза на Англия. Тях ги следя и те са участник на всеки голям форум и всеки път отиват като голям фаворит и резултатите са под очакванията. Изключваме европейското първенство, където все пак стигнаха до финал, но загубиха от Италия. Сега вероятно и футболистите по това време на годината ще са с една идея по-свежи. След като приключи Висшата лига и футболистите са изиграли около 60 мача, не всички играчи са в топ форма. Това първенство може да е сериозен шанс за Англия. Аз така ги виждам нещата. За всички останали отбори също, защото не са изиграли по 50 или 60 мача на високо ниво. В това число Шампионска лига, Лига Европа, Лига на конферециите и вътрешните купи. Ясно е, че тези мочове натоварват футболистите много повече.
 - Ти си в Катар от години и си следил отблизо подготовката за световното. Готова ли е вече страната?
 - Да, усеща се празничното настроение. По улиците се виждат много повече хора с футболни фланелки, отколкото обикновено през останалата част от годината. Има фенове на различни отбори. Кои са туристи и кои са местни, те просто обичат футбола и не винаги мога да преценя, но определено много повече хора се интересуват. Дори бих казал, че абсолютно всички се вълнуват от предстоящия мондиал. Улиците са украсени със знамената на държавите, които ще вземат участие. Има различни скулптури, които са посветени на световното. Навсякъде може да се види логото на първенството, както и талисманът. Според мен столицата Доха е готова за този дългоочакван форум.

Цялото интервю четете в днешния брой на "Мач Телеграф"