0

И спанецът Ламин Ямал ще влезе в историята, ако се появи в игра на Евро 2024. На 16 години и 11 месеца той ще стане най-младият в историята на турнира. Това може да се случи още днес в тежкия сблъсък от група В срещу Хърватия.

Прогнозите са, че въпреки крехката възраст и огромната отговорност талантът на Барселона ще бъде сред титулярите. Той вече има 7 мача с екипа на националния отбор, без да е записал нито един за младежкия тим на „Ла Фурия“. И докато феновете са луди по новото испанско бижу, някои от футболните специалисти в страната хич не са доволни от тежестта, с която Ямал бива товарен.

Пръв война със селекционера Луис де ла Фуенте поведе едно от най-големите имена сред треньорите в Испания - Хавиер Клементе, който бе начело на националите от 1992 до 1998 година.

„Не одобрявам подобно решение. Не искам да се меся в избора на Де ла Фуенте, но аз лично не бих постъпил така. Не съм го и правил. Навремето бях поставен в подобна ситуация с младия Раул, който изпъкваше над връстниците си. Прецених, че е по-добре да играе първо за отбора до 21 години, да натрупа опит там. Отнесох много критики, че не го повиках в първия тим. Но слава богу не го направих. И той приключи кариерата си на 34 без контузии“, заяви Клементе.

Именно сериозните травми са най-големият риск при играчите, които твърде рано навлизат в големия футбол, твърди бившият селекционер. „Коленете могат да бъдат сериозно увредени при сблъсъците с далеч по-здрави физически играчи, натрупали много мачове и опит. Аз задължително бих се допитал до лекарите, бих искал да знам ще издържи ли физиката на този млад човек. Защото, като нещо се случи, кой ще е виновен - медицинското лице или този, който го е пуснал на терена“, продължи разсъжденията си опитният треньор, който за последно водеше Либия.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by UEFA EURO 2024 (@euro2024)

От другата страна пък ще бъде един от най-опитните играчи в първенството – хърватинът Лука Модрич. Той носи екипа на националния отбор вече 18 години, след като записа дебют през 2006-а, точно преди световното първенство в Германия. Сега той се завръща в страната за вероятно последния си голям турнир.

„Топката е сякаш залепена за обувките му. Много е трудно да му бъде отнета. Той е грандиозен. И онова докосване с външната част на крака. Всички знаят колко е зрелищно“, не спести похвалите си за Модрич друг от младите фурии на Испания – 21-годишният Педри, който също като Ямал е част от Барселона и в Испания води битки с Реал и Лука.