0

Х ърватия и Италия изиграха спиращ дъха двубой от Евро 2024 в Лайпциг, в който завършиха 1:1. Европейските шампиони от Италия се спасиха в последната секунда на добавеното време, след като Матия Дзакани вкара дебютния си гол за „скуадра адзура“ и изравни. Този резултат на практика прати италианците директно напред в турнира, докато хърватският национален отбор отпадна.

Хърватите се считаха за продължили напред, след като в 54-ата минута Лука Модрич откри резултата, след като минута по-рано изпусна дузпа в двубоя, спасена от вратаря на Италия Джанлуиджи Донарума.

Италианците в хода на двубоя бяха по-дейни, но големи пропуски пред вратата на Доминик Ливакович направиха Алесандро Бастони и Джанлука Скамака. 

Така, след края на всички мачове в тази група италанците финишираха втори с четири точки, докато лидерът Испания събра девет след трите поредни победи.

Италианците си гарантираха осминафинал срещу Швейцария. За "ватрените" все пак има някакъв илюзорен шанс да продължат напред в турнира сред четирите най-добри трети отбора от шестте, но ще треперят до последно с 2 точки в актива си.

Начело с пълен актив от 9 точки и без допуснат гол в своята врата завърши Испания, която спечели последния си мач срещу Албания с 1:0.

Единственото попадение в срещата бе дело на Феран Торес в 13-а минута. Испания бе с доста резервни футболисти на терена, като това си пролича, но през първото полувреме "ла фурия" не остави никакъв шанс на съперника и тотално доминираше. Албания се активизира през втората част и имаше няколко възможности, но не успя да реализира.