0

It's coming home! Всички в Англия вече мечтаят за световната титла, след като „трите“ лъва размазаха с 6:2 Иран в първия си мач на Мондиал 2022. 

Още от самото начало нямаше съмнение кой ще е победителят в този двубой. В 8-ата минута Хари Кейн центрира към включилия си Хари Магуайър, чийто удар с глава обаче срещна външната страна на мрежата. В ситуацията се стигна до тежък сблъсък между вратаря на Иран Алериза Бейнранванд и Маджид Хосейни, като се наложи да им бъде оказана медицинска помощ. В крайна сметка Бейнранванд, чийто нос бе счупен, не успя да продължи мача и беше заменен, въпреки първоначалния си опит да остане на терена.  

Ситуацията на терена обаче не се промени и Англия продължи да натиска. В 32-ата минута след центриране от ъглов удар, Хари Магуайър се измъкна от Рухбех Чешми, но ударът му с глава срещна напречната греда. 

Голът обаче не закъсня. В 35-ата минута Рахийм Стърлинг освободи левия фланг за Люк Шоу. Футболистът на Манчестър Юнайтед центрира добре, като в наказателното поле Джъд Белингам надскочи Маджид Хосейни и с отличен удар с глава насочи топката в далечния ъгъл – 1:0.

До края на първата част хората на Гарет Сатугейт продължиха да са по-активни, като в 43-ата минута Хари Магуаъйр надскочи футболист на Иран и с глава свали за Букайо Сака, който с много красив удар от воле прати топката в горния ляв ъгъл – 2:0.

В продължението на първата част Хари Кейн се пребори за топката, проби по дясното крило и центрира в наказателното поле. Там Рахийм Стърлинг с каратистки удар от границата на вратарското поле направи резултата 3:0. 

През второто полувреме отборът на Гарет Саутгейт продължи да мачка, като Букайо Сака тръгна на рейд от дясното крило. Футболистът на Арсенал влезе в наказателното поле, където си освободи място за изстрел и с левия крак прати топката в мрежата на Хосейни. 

Иран реагира донякъде и в 65-ата минута вкара гол. Това се случи след добро разиграване между няколко персийски играчи на дясното крило. Топката стигна до Али Голизадех, който бе на границата на наказателното поле. Той веднага изведе Мехди Тареми в наказателното поле, където нападателят със силен шут порази вратата на Англия. В 71-ата минута Кейн подаде за резервата Маркъс Рашфорд, който се бе появил в игра секунди по-рано. Нападателят на Манчестър Юнайтед без напрежение отбеляза за 5:1.

Англия обаче не спря дотук и вкара шести гол. Той бе дело на резервата Джак Грийлиш, който се възползва от страхотна асистенция на друг, влязъл от пейката – Калъм Уилсън.

В 10-минутното продължение на мача Иран получи спорна дузпа за нарушение на Хари Магуайър срещу футболист. Зад топката застана Мехди Тареми, който оформи крайния резултат.