0

Ю жна Корея поднесе нова изненада на Мондиал 2022, като победи Португалия с 2:1 и се класира за 1/8-финалите на световното за сметка на Уругвай. Азиатският тим събра 4 точки в група Н, колкото имат и „урусите“ след 2:0 над Гана, но продължават напред с по-добра голова разлика – 4:4 срещу 2:2. На първото място завърши Португалия, която имаше 6 точки от двете си предишни победи. 

Пред 44 хиляди зрители на стадион "Едюкейшън Сити" в Ал Раян, Рикардо Орта откри резултата за португалците в 5-ата минута на двубоя, а азиатците стигнаха до обрат в попадения на Юн-гуон Ким в 27-ата минута и на Хее-чан Хван в добавеното време.

Въпреки очакванията, че може да пропусне срещата, Кристиано Роналдо започна като титуляр, но бе заменен в 63-ата минута, което не се понрави на звездата.

В 81-вата минута играта напусна и голмайстора на корейците Юн-гуон Ким, който получи контузия.

Така Южна Корея отново взе голям скалп на световни първенства, след като на Мондиал 2018 в Русия изпратиха Германия у дома, но тогава играха за честта си. Сега те се класираха за 1/8-финалите на шампионата на планетата за пръв път от 12 години насам. Последно го направиха през 2010-а в РЮА.