0

П ървата голяма изненада на Евро 2024 е факт! Един от претендентите за титлата Белгия беше повален от Словакия с резултат 1:0 в първи мач за двата отбора от Група E на европейското първенство. Единственото и победно попадение реализира Иван Шранц още в седмата минута, което се запази до последния съдийски сигнал. Срещата ще се запомни с огромните пропуски на нападателя Ромелу Лукаку, на когото бяха отменени и два гола в 56-ата и 87-ата минута. 

Малко по-рано днес Румъния разгроми Украйна с 3:0 в другия двубой от групата.

Така, след изиграването на първите мачове в Група Е изненадващо лидери с по 3 точки са Словакия и Румъния, докато фаворитите Белгия и Украйна са с 0.

Срещата стартира с голям шанс за Белгия още в третата минута. Жереми Доку проби на скорост по десния фланг, като преодоля двама играчи на Словакия, влезе в наказателното поле и потърси капитана Кевин Де Бройне на точката за дузпа. Звездата на Манчестър Сити отклони за Ромелу Лукаку, който овладя на гърди и стреля с десния крак от няколко метра, но вратарят Мартин Дубравка беше скъсил дистанцията и го блокира отлично, предотвратявайки сигурен гол.

Словакия попари "червените дяволи" с първия си шанс, който дойде след грешка в разиграването на Белгия. Жереми Доку сбърка фатално отляво на наказателното си поле, опитвайки да върне топката назад към свой съотборник. Иван Шранц пресече подаването и отклони технично към Юрай Куцка, който шутира силно, но вратарят Коен Кастеелс успя да парира удара му. Там обаче Ваут Фаес покри Шранц, който отблизо реализира за 1:0.

В 21-ата минута Белгия пропусна добър шанс да изравни резултата. Денис Вавро върна назад за своя вратар Мартин Дубравка, който я изчисти право в краката на Леандро Тросар. Футболистът на Арсенал стреля с десния крак от дистанция, но не уцели опразнената врата.

Словакия шокира Белгия на Евро 2024
Белгия Словакия Белгия Словакия Белгия Словакия
31

Белгия вкара топката във вратата на Словакия в 56-ата минута, но гол нямаше. Де Бройне разигра късо с Тросал след корнер, който пък центрира към далечната греда. Там Онана свали с глава за Лукаку, който от метър пред голлинията този път засече точно за 1:1. Попадението обаче беше разгледано със системата ВАР за засада на нападателя, каквато имаше и Словакия запази аванса си.

Две минути преди края на редовното време втори гол на Лукаку бе отменен. Лоис Опенда получи на левия фланг, надбяга Вавро, влезе в наказателното поле и центрира към точката за дузпа, където бе Лукаку, а нападателят нанесе силен изстрел с левия крак, който влетя във вратата на Дубравка за 1:1. И това попадение обаче беше разгледано от системата ВАР и благодарение и на шумовия запис се доказа игра с ръка на Опенда при овладяването на топката. Така Словакия продължи да води и запази аванса си до последния съдийски сигнал.