0

С елекционерът Пламен Константинов включи 19 състезатели в разширената група на националния отбор по волейбол за мъже, който стартира подготовката си за Европейското първенство, съобщава родната федерация.

България е съдомакин на турнира заедно с Италия, Северна Македония и Израел. Надпреварата ще се проведе между 28 август и 16 септември, а мачовете от нашата Група В ще са в Двореца на културата и спорта във Варна.

Националите се събраха за първа тренировка в четвъртък, 20 юли, като заниманието бе във фитнес залата. Бронзовият медалист от Световното първенство за младежи до 21 години Александър Николов ще се включи от понеделник. Тогава ще бъдат направени функционални изследвания в Национална спортна академия "Васил Левски". В първите 10 дни от лагера националите ще бъдат в София и ще наблегнат на физическата подготовка. Те ще имат занимания по лека атлетика на стадиона в НСА, а кондиционните и волейболни занимания ще се провеждат в Garitage Park и зала "Левски София" (зала "Христо Ботев" е ангажирана с международен турнир за жените под 19 г).

От 30 юли подготовката ще продължи във Варна, където ще бъде проведена и българската група на ЕвроВолей 2023. В морската столица ще се състоят две контролни срещи - срещу Белгия и срещу клубния отбор на Константинов - Локомотив (Новосибирск).

Първият мач на "лъвовете" от европейското е на 29 август срещу Испания. Следващите срещи от груповата фаза са срещу Финландия (31 август), Украйна (2 септември), Хърватия (3 септември) и Словения (5 септември). Всички двубои на България са с начален час 20:30.

Разширен състав на националния отбор:

Разпределители:Георги Братоев, Георги Сеганов, Делчо Раев

Диагонали: Димитър Димитров, Цветан Соколов

Посрещачи: Александър Николов, Аспарух Аспарухов, Денис Карягин, Валентин Братоев, Мартин Атанасов, Николай Пенчев

Централни блокировачи: Алекс Грозданов, Илия Петков, Николай Колев, Стефан Чавдаров, Светослав Гоцев

Либера: Мартин Божилов, Теодор Салпаров, Симеон Добрев