0

К раля на футбола Пеле поздрави Неймар за изравняването на дългогодишния му рекорд по голове за бразилския национален отбор и призова нападателя "да продължи да вдъхновява" на фона на въпросителните дали ще продължи да играе за „селесао“.

Звездата на Пари Сен Жермен Неймар загатна след загубата от Хърватия на 1/4-финалите на световното, че може да е изиграл последния си мач за националния тим на Бразилия, въпреки че все още не е взел официално решение.

Пеле, който беше хоспитализиран с респираторна инфекция, направи изявление в социалните медии, за да поздрави своя сънародник.

"Видях как растеш, аплодирах те всеки ден и най-накрая мога да те поздравя, че изравни броя на головете ми с бразилския национален отбор", написа Пеле в Инстаграм.

"И двамата знаем, че това е много повече от число. Нашето най-голямо задължение като спортисти е да вдъхновяваме. Да вдъхновим днешните ни колеги професионалисти, следващите поколения и най-вече да вдъхновим всички, които обичат нашия спорт. За съжаление денят не е най-щастливият за нас, но ти винаги ще бъдеш източникът на вдъхновение, какъвто мнозина се стремят да станат. Научих, че колкото повече време минава, толкова повече расте нашето наследство.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)

Моят рекорд беше поставен преди почти 50 години и никой не е успял да го доближи досега. Ти успя, момче. Това увеличава величието на твоето постижение. Въпреки това знаеш, както и аз, че няма по-голямо число от радостта да представляваш страната ни. Аз съм на 82 години и след толкова време се надявам, че съм те вдъхновил по някакъв начин да стигнеш дотук. 

"Твоето наследство далеч не е приключило. Продължавай да ни вдъхновяваш. Ще продължа да се радвам на всеки твой гол, както съм правил във всеки мач, в който съм те гледал", написа Пеле.

Неймар получи подкрепа и насърчителни думи и от своя съотборник Дани Алвеш, който обяви, че се надява Неймар да продължи да играе за националния отбор.

"Това световно първенство беше последното ми и е време да го кажа. Но не мисля, че ще бъде същото с Неймар. Той е страхотен, бразилският футбол има нужда от него", каза 39-годишният Алвеш, цитиран от бразилските медии след поражението от Хърватия.