0

Г руповата фаза на Евро 2024 е вече в историята! Ясни са и всички осминафинални двойки, както и потоците до финала. Още в събота стартират първите срещи на директна елиминации, но в часовете преди това е време за почивка и анализи. Може би няма по-добър човек, който да даде своето мнение за видяното до момента от еврофиналите в Германия и предстоящите осминафинали от легендата на българския футбол Красимир Балъков.

Той посочи от кои отбори е останал очарован и от кои е очаквал повече. Разбира се, Бала разкри своите фаворити за европейското.

“Хубаво е, че Евро 2024 започна с много голове в първите мачове. Наблюдавахме агресивен футбол и първите мачове минаха над моите очаквания. Гледахме много качествен футбол и имаше много динамика в играта. Постепенно в последните двубои от груповата фаза може да кажем, че всичко беше ориентирано към добри тактически действия. Всеки гледаше да вземе нужните за него точки. Агресията и офанзивният футбол не бяха на нивото на предходните два кръга в груповата фаза. В края на краищата точките бяха много важни за някои отбори.

В мачовете от 1/8 финалите също очаквам да видим доста тактически сблъсъци, но в крайна сметка един ще продължи. Сега не е като в груповата фаза. Надявам се да видим отново футбол от висока класа. В тези последни трети мачове не бих казал, че някои отбори са си правили „тънки сметки”. Не ми се вярва да е така. Ако е имало някакви такива отбори то те са си променили цялостно концепцията на игра и отбора. И това се прави от тимове, които са си осигурили продължаването напред и са искали да си съхранят дадени футболисти. Както бяха например Португалия срещу Грузия.

„Мореплавателите“ си бяха осигурили продължаването в следващата фаза и съхраниха някои играчи. Може да кажем, че някои отбори направиха експерименти в последните мачове, особено ако не им е трябвала задължителна победа. Най-много ме впечатли отбора на Австрия с постоянството им в играта. Показаха много качество. Испанците също ме впечатлиха и мога да кажа, че не очаквах толкова доминираща игра от тяхна страна. Германия също ми хареса. Беше ясно, че те ще се хвърлят и ще дадат всичко от себе си.

Отборът на Швейцария също показа силна игра и ми хареса. На този етап разочарованията са от два отбора – Франция и Англия. Хърватите беше логично да не постигнат целите си. Те сменят генерацията и това доведе до тяхното отпадане в груповата фаза. Това съм го изпитвал на гърба си по време на световното във Франция през 1998-ма година. Хърватия бяха на крачка от продължаването, но не се случи и италианците взеха своето.

Станаха някои изненади в груповата фаза, но като цяло фаворитите за спечелването на европейското продължиха напред. Сега на 1/8-финал не очаквам големи изненади. Най-много една или две. Вече няма малки и големи отбори, а можещи и неможещи. Моите фаворити са Германия и Португалия. Стискам палци и на едните и на другите“, сподели Балъков.

Прогнозите на Красимир Балъков за осминафиналите - търсете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"