0

П ривържениците на ПСВ не бяха сигурни дали хеттрикът на Коди Гакпо при победата със 7:1 над Волендам на 31 август не беше сбогуването му или просто следващият етап от неговото развитие в отбора от детските му години.

Майсторският му клас се проведе само ден преди затварянето на трансферния прозорец във Висшата лига.

Пазарлък

На шест километра от „Филипс Стейдиъм“ имаше самолет на летището в Айндховен от един клуб, готов да го отведе до Обединеното кралство, за да подпише примамлив договор. Други скаути на трибуните премисляха дали да посъветват шефовете си да направят късен натиск за невероятно талантливия 23-годишен играч. Но Гакпо, който може да играе както като крило, така и като нападател, реши да остане в ПСВ.

За интереса на Манчестър Юнайтед, Саутхемптън и Лийдс той потърси съвета на селекционера на Нидерландия Луис ван Гаал. Точно опитният специалист посъветва Гакпо, че в годината на Световното първенство трябва да даде приоритет на игровите минути в тима от Айндховен пред непредсказуемостта на Висшата лига.

„По време на трансферния прозорец постоянно се чудиш: „Какво ще се случи? Какво ще правя?“. Всеки ден може да е последният в ПСВ. Тежи ти, поне на мен тежи“, сподели Гакпо пред ESPN.

Той прецени плюсовете и минусите на преместването, но взе присърце съвета на Ван Гаал и в крайна сметка остана.

Световно

Гакпо пое пътя към Катар като твърд титуляр в отбора на Нидерландия. Статистиката му е 13 гола и 17 асистенции досега през сезона, най-добър такъв резултат от който и да е негов сънародник във Висшата лига, Серия А, Ла Лига, Бундеслига, Лига 1 и Ередивизи. Онзи мач срещу Волендам беше само едно от няколкото забележителни на Коди този сезон. За Tван Шееперс, който му беше треньор в академията на ПСВ, попаденията му не са изненада. Виждал е талантът да бележи безброй пъти. Сега той е помощник-треньор на Утрехт и гледа на невероятния сезон на Гакпо със смесица от гордост, наслада, но също и страх, тъй като два пъти годишно той трябва да измисля план как да го спре.

Шееперс работи в академията на нидерландския гранд от 2006 г. и се натъква на нешлифования диамант през 2007-а, на мач на юноши под 11 г. „Той игра много добре и когато се срещнахме за първи път, всички треньори в ПСВ оцениха много високо Коди“, казва Шееперс пред ESPN. „Той обича футбола - той е в сърцето му, той е естествен, много умения, много скорост. Коди беше решен да става по-добър всеки ден, защото обича играта… това е едно от най-добрите неща, които той има. И таланта си, разбира се. Но тази любов към играта, желанието да тренираш и играеш всеки ден, за да ставаш по-добър - това накратко е Коди Гакпо. Той е страхотна личност и става страхотен играч.“

Семейство

Шееперс подчертава важността на семейството на Гакпо в неговото развитие. Баща му Джони е от Того. Майка му Анк играела ръгби за Нидерландия. Коди има двама братя. „Родителите му са много сериозни, нямаше място за глупости - семейството, приятелите, братята му, те свършиха страхотна работа, като не го притискаха твърде много. Те просто му напомняха, че животът е хубав. Те са религиозно семейство. Мисля, че това е важно нещо и затова той е доста спокоен. Единственото, което има значение за него, е да играе играта и нищо не го притеснява“, добавя специалистът.

Публиката на ПСВ го обича не само заради способността му да решава мачовете, но и защото е един от тях. Стените на музея на ПСВ са покрити със снимки и фланелки на легендите на клуба, включващи звезди като Ромарио, Роналдо, Рууд ван Нистелрой, Яп Стам, Филип Коку, Марк ван Бомел. Отборът има 24 титли от Ередивизи, които спечели, заедно с КЕШ (сега Шампионска лига - б.а.) от 1988-а и Купата на УЕФА от 1978 г. Но почетното място е стената, която говори за академията на клуба и техните юноши. Мемфис Депай и Ибрахим Афелай са на видно място тук, но също така и Гакпо, човекът, който е израснал в окръг Стратум и се е научил да играе в червено-бяло райе.

„Привържениците и феновете го обичат, тъй като той е от Айндховен. Той е местно момче и всички са много, много горди с него. Имахме някои прилики, тъй като аз също бях от Айндховен и играх в академията на първия отбор. Станах двукратен шампион“, казва още Шееперс. „Чувството е магично. А да си шампион с ПСВ, е сбъдната мечта. Мисля, че играейки за първия отбор, той започна с мечта и имахме споразумение, че преди да напусне клуба, първо трябва да стане шампион и след това да отиде в чужбина. Сега всички са щастливи, че той остана тук и се подготви за световното първенство.“

Интерес

Лятото беше вълнуващо за Гакпо. Манчестър Юнайтед беше свързван с него през по-голямата част от трансферния прозорец и играчът разкри, че е водил разговори с Ерик тен Хаг. Говорейки след победата на ПСВ над Екселсиор на 28 август, той сподели: „Мисля, че ще бъде напрегнато. Има интерес, но винаги съм казвал, че цялата картина трябва да се избистри. Това е пъзел. Трябва да видя кое парченце на кое място се поставя."

Лийдс и Саутхемптън също го преследваха, като и двата клуба не успяха да се преборят за подписа на нападателя. Гакпо често е питан какво мисли и дали ще остане в ПСВ. „Винаги се опитвам да бъда честен и искрен. Обикновено казвам, че още не знам и това е истината. В крайна сметка претеглям всичките си възможности“.

След фурора, който прави до момента на Мондиал 2022 обаче, ще му се наложи да направи нова оценка на ситуацията. „Лалето“ вкара във всеки един от първите 3 мача от груповата фаза, като повтори постижение на италианеца Алесандро Алтобели от Мексико 1986. Нещо повече - Коди доказа, че е комплексен футболист, след като се разписа с ляв и десен крак, а също и с глава. Всичко това нямаше как да не предизвика интереса на грандовете, като вече е искан също от Манчестър Сити и Ливърпул.

Роля

В края на август Гакпо се опита да спре всякакви мисли за трансфер, но по-късно призна, че това “вероятно е изиграло роля в разсейването му на подсъзнателно ниво”. В крайна сметка онзи мач срещу Волендам се оказа поредният, записан в неговата история с ПСВ, а не крайната точка на пътуването, тъй като той избра да остане в тима. Коди искаше футбол с първия отбор и да играе в Европа.

При затворен трансферен прозорец той говори пред клубния телевизионен канал, че се „радва“, че сагата е свършила.

От него се очаква да изчисти някои елементи в играта си. Има фантастично центриране и вкарва страхотни голове, но първият му треньор го съветва да променя захода в атаката. Според Шееперс навикът да влиза от външната страна прави футболиста предвидим. Треньорът подчерта, че пробиви през центъра ще го направят още по-ефективен. Нидерландия започна кампанията си в Катар с формация 3-4-1-2, като Гакпо е човекът зад нападателите, който връзва цялата игра на „лалетата”.