0

Л анс Строл оглави класирането в края на единствената свободна тренировка преди Гран При на Китай, която се завръща в календара на Формула 1 след петгодишно отсъствие.

 

Канадският пилот на Астън Мартин постигна 1:36.302 в последната си летяща обиколка в хода на единствения час за подготовка в Шанхай. Така той победи с 0.327 секунди Оскар Пиастри от Макларън, а тройката оформи световният шампион Макс Верстапен, който изостана с 0.358 от Строл. И тримата постигнаха най-добрите си обиколки в квалификационните си симулации с меките гуми.

Серхио Перес остана на четвъртото място, на само 0.030 зад съотборника си в Ред Бул. Мексиканецът постигна своя най-добър резултат във втората си бърза обиколка с меките гуми, след като допусна неточност в спирането за завой №6 в първата си.

Пилотите на Хаас Нико Хюлкенберг и Кевин Магнусен завършиха тренировката на пето и шесто място, а топ 10 в нея допълниха Естебан Окон, Алекс Албон, Дениъл Рикардо и Валтери Ботас. Местният любимец Гуаню Джоу, който той уикенд за първи път се състезава пред родна публика, зае 11-та позиция в рамките на единствената тренировка.

Шарл Леклер и Карлос Сайнц не успяха да направят същински квалификационни симулации в края на тренировката и завършиха сесията на 13-то и 14-то място. Ландо Норис бе на път да оглави класирането малко преди края, но се отказа от обиколката си с меките гуми и влезе в бокса, а Джордж Ръсел, Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо изобщо не сложиха меките сликове.

 

Самата тренировка бе спряна за няколко минутки в първата ѝ половина, след като тревата от вътрешната страна на завой №7 се запали по някаква причина. Паузата бе много кратка, което бе добра новина за тимовете, тъй като този уикенд ще се проведе първият спринт за сезона, което означава, че това бе единствената свободна тренировка за Гран При на Китай.