0

О тиваме в последната среща, това е, което искахме, каза Лионел Меси след победата над Хърватия с 3:0 в полуфинална среща от Световното първенство в Катар.

„Много неща минават през главата ви, когато видите този плам в съотборниците ви, това е много трогателно. Както казахме от самото начало, виждайки всички тези хора, това семейство, от началото на Световното първенство... Това, което ние преминахме през това време е невероятно. Сега отиваме в последната среща, това е, което искахме.

Наслаждавам се на всичко това, въпреки че започнахме със загуба, имахме вяра че този отбор ще продължи напред. Помолихме хората да ни се доверят, защото знаем какво струваме. Този отбор е невероятен, успяхме, успяхме. Направихме го, ще играем на нов финал... Още веднъж Аржентина е на финала на Световното първенство! 

Семейството ми е всичко за мен, те винаги ме придружават, имахме добри и лоши моменти, но днес всичко е специално, така че трябва да му се насладим с тях и с всички хора които са в Аржентина“.

Меси постави нови рекорди в историята на Световните пъвенства. В 34-ата минута той се разписа от дузпа и даде аванс на своя тим. За Меси това бе 11-и гол на Мондиал, с което стана голмайстор номер 1 за родината си на голям форум. Лео изпревари Габриел Батистута, който имаше 10 попадения на Световни първенства. 

Бившият германски нападател Мирослав Клозе е лидер с отбелязани 16 гола на Мондиал, а Пеле остана с 12.

Той изравни досегашния лидер по брой мачове на световни - Лотар Матеус (Германия) с 25 срещи на мондиали, и участие на финала ще го направи едноличен лидер и в тази класация.

За Меси с Хърватия бе 13-и мач в кариерата му на Световни първенства с голови действия (гол или асистенция). По този показател той настигна двукратния световен шампион бразилеца Роналдо, Феномена. Сега те си поделят първото място в историята.

12 голмайсторски мача в актива си има най-добрия реализатор Мирослав Клозе. По 11 мача имат Диего Марадона от Аржентина, Герд Мюлер от Германия и Гжегож Лато от Полша.

В Катар Меси е начело при голмайсторите заедно с острието на Франция Килиан Мбапе - двамата имат по 5 попадения. 

4 гола:
Хулиан Алварес (Аржентина)
Оливие Жиру (Франция)

3 гола:
Маркъс Рашфорд (Англия)
Букайо Сака (Англия)
Ричарлисон (Бразилия)
Енер Валенсия (Еквадор)
Алваро Мората (Испания)
Коди Гакпо (Нидерландия)
Гонсало Рамос (Португалия)