0

Р оберт Левандовски мечтае да вкара гол на световно първенство, след като досега това му убягваше. Капитанът на Полша не успя да се разпише в 3 мача на Мондиал 2018, когато воденият от него отбор се провали.

Оттогава насам той има 211 попадения на клубно ниво, което е повече от всеки друг футболист. На 34 години Лева продължава да е един от най-добрите нападатели на света и помогна на националния отбор с 9 гола и 4 асистенции в квалификациите. „Мечтая да вкарам на световни финали и съм готов на всичко. Последното световно бе провал, но този път искаме да зарадваме нашите фенове. Те имат високи очаквания към мен, но не всеки път е лесно да завърша атаката с гол. 

Полша ще опита да прескочи груповата фаза на мондиал за първи път от 36 години. „Това няма да е последното ми първенство, искам да играя и на следващото“, обяви Левандовски. Той има 18 гола в 19 мача от Ла Лига за Барселона през този сезон и пристигна в Катар в отлична форма. В родината му се надяват най-после да поведе тима към моменти от славното минало на националния отбор. Такива като третото място през 1974 и 1982 година. Гжегож Лато печели „Златната обувка“ за голмайстор №1 през 1974 със 7 попадения. Точно това представяне вдъхновява Левандовски. „Ще се справя добре, ако бия постижението на Лато, но ние не сме отбор, който създава много положения“, каза Лева. „Мексико е труден съперник, който се бори здраво до последната минута. Това ще бъде голям тест за нас“, смята капитанът на поляците.

Тата Мартино търси изненада с нападател

Месико има историята на своя страна преди сблъсъка с Полша от група С. „Ацтеките“ спечелиха 5 от последните си 6 откриващи мача на световни финали и неизменно прескачат груповата фаза. Трябва да се върнем чак до 1978 година, за да намерим последния случай, в който отборът не достига 1/8-финал.

Очакванията към селекцията на Тата Мартино този път обаче не са особено големи. Звездата в атаката Раул Хименес има мускулни проблеми и голямата въпросителна преди мача с Полша е кой ще го замести. Според мексикански журналисти това ще бъде Хенри Мартин. 30-годишният голаджия на Клуб Америка има само 6 попадения в 27 срещи за националния отбор. Той е част от тима, който печели брознов медал на олимпийските игри в Токио, а профилът му на раздвижен нападател подсказва за идеята на Мексико. С бързия Ървинг Лосано „ацтеките“ ще опитат да изненадат Полша на контраатака.

„Само резултатите могат да променят мнението на хората и точно затова ще играем“, коментира критикуваният в Мексико селекционер Херардо Мартино.