0

Л ионел Меси вече държи рекорда за най-много изиграни мачове на световно първенство. Срещу Франция във финала 35-годишният гений записа 26-ата си среща на мондиали.

Досегашното най-добро постижение от 25 мача принадлежеше на бившия германски защитник Лотар Матеус.

В 23-ата минута на сблъсъка за световната титла срещу Франция капитанът на “албиселесте” се разписа от дузпа и така стана първият футболист с гол в груповата фаза, 1/8-финалите, 1/4-финалите, полуфиналите и финалът на един Мондиал.

Минута преди дузпата пък Бълхата стана и футболистът с най-много минути на световни първенства. Преди това престижният рекорд се държеше от италианската легенда Паоло Малдини, който има на сметката си 2217 минути, записани за "скуадра адзура" на шампионатите през 1990, 1994, 1998 и 2002 г. Меси вече е едноличен лидер.

Неговият съотборник Анхел ди Мария, който изигра последния си мач за националния тим на Аржентина, стана първият играч, отбелязал гол във финали на световно първенство, Копа Америка и олимпийски игри.

Той вкара второто попадение в 36-ата минута на мача за титлата в Катар срещу Франция. През 2008 г. голът на Ди Мария донесе златото на "гаучосите" на олимпийските игри в Пекин, а преди година той отбеляза победното попадение във финала на Копа Америка срещу Бразилия (1:0).