0

 

МАРКА
Лотар Матеус е футболистът с най-много мачове на световни финали (25) за всички времена. Легендата на Бундестима коментира днешния сблъсък с Испания, в който Германия няма право на грешка.

 - Хер Матеус, какво очаквате от мача с Испания?
 
- Ако изхождаме от последния сблъсък нищо хубаво (Бундестима губи с 0:6 в Лигата  на нациите през ноември 2020), но не мисля, че този резултат да окаже някакво влияние. Усещам обаче, че Германия има твърде голям респект от класата на Испания. Освен това е ясно, че загубата от Япония ни поставя в много трудно положение. Ще трябва да се борим за всеки метър терен.
 - Впечатленията ви от Гави и Педри?
 
- Те ще са лидерите на новата испанска генерация. Луис Енрике им гласува доверие и това е правилно.


 - Смятате ли, че Германия загуби много с оттеглянето на Тони Кроос?
 
- Не. Имаме Гюндоган, Кимих и Мусиала, а също така Кимих, както и Горецка. Кроос наистина е голяма фигура. Той направи невероятни неща за националния отбор, но сега има кой да го замести.
 - Изненада ли ви решението на Луис Енрике да не вземе Серхио Рамос на световното?
 
- Това е същата история като с Кроос. Неговото време в националния отбор изтече, подобно на Хумелс, и треньорът заложи на следващата генерация. Вие испанците се много умели в  тази работа. Иначе Рамос бе един от най-добрите защитници в света, а и в момента все държи ниво. В интерес на истината, има и един друг нюанс. Ако имаш Серхио в отбора си, дори само, за да го държиш на пейката, това винаги е заплаха за противника. Той е изключителен лидер и умее да вади кестените от огъня, когато стане напечено. Нищо чудно след световното Луис Енрике да си каже – защо не го взех.
 - Какво очаквате от Германия от тук нататък?
 
- Преди четири години се провалихме в Русия, но сега може да е различно, въпреки грешната стъпка в първия мач. Ясно е, че след тази загуба атмосферата в отбора не е идеална, но аз вярвам в Ханзи Флик защото го познавам много добре.
 - Има ли днес Германия своя Матеус?
 
- Трудно ми е да преценя. По принцип той играе на позицията ми. Аз не бях типичната десетката. Покривах целия периметър между двете наказателни полета. Работех здраво в защита, а в атака давах последния пас.
 - Какво мислите за Джамал Мусиала?
 
- Той може да стане следващия Меси. Страхотен играч е, и не ви го казвам защото е от Байерн. Много интелигентен и изключителен професионалист. Мисли само за футбол.
 - А за Белингам...
-
Скоро ще напусне Борусия Дортмунд. Ще отиде в Реал Мадрид или в някъде в Англия, там където могат да извадят пари за него. В света има само един отбор, който може да купува звезди без едно евро в касата и това е Барселона.
 - Ще пострада ли Бразилия от контузията на Неймар?
 
- Жалко за него, но трябва да кажа истината. Не харесвам стила му на игра. Имам впредвид симулациите му. Да, Неймар е отличен състезател, но понякога прави откровени циркове. Те не помагат нито на отбора му, нито на него на самия. Просто трябва да играе футбол.
 - Винисиус като че ли има същи проблем?
 - Може би защото идолът му е Неймар