0

М агията на Евро 2024! Аржентинецът Върнън де Марко ще направи своя дебют днес на турнира с националния отбор на Словакия. Успехът на този 31-годишен футболист е още по-голям, ако знаете историята на живота му. Де Марко напуска родната си Аржентина със семейството си и се мести първо в Австрия, откъдето отива в Испания и започва да играе футбол като дете.

„Тренирах баскетбол до 12-годишна възраст, но след това реших да опитам футбол... и не сгреших“, казва защитникът, който може да играе в сърцето на защитата, но също така се справя добре с като ляв и десен бек.

Футболното начало не беше никак лесно, особено когато навърши пълнолетие и се очакваше да започне да печели.

„Живеех в Майорка и играх за аматьорския отбор Констансия в четвърта дивизия. Печелех 225 евро на месец, тези пари не стигаха дори за бензин. Трябваше да печеля пари, затова си намерих втора работа като сервитьор в хотел в Майорка“, спомня си той.

Тогава всичко се промени с едно телефонно обаждане.

„Беше 2012 г. и го помня добре, защото това беше обаждането, което промени живота ми. Беше 23 часа, бях в киното, когато телефонът ми звънна и агентът ми ми предложи да се преместя в Словакия и да играя във втора дивизия на тази страна. Честно казано, потърсих картата, за да видя къде е Словакия. Мислих за това, накрая приех и това се оказа най-доброто решение, което някога съм вземал“, доволен е Де Марко.

Земплин Михаловце е отборът, който доведе този аржентинец. Де Марко остана в клуба до 2016 г., като му помогна да се промотира до елита, преди да се премести в Слован Братислава. През 2017 г. последва трансфер в полския Лех, а през 2021 г. този защитник се завърна в Слован и получи словашко гражданство, след което започна да играе националния отбор на Словакия.