1

 По сняг му тръгна на най-добрия ни зимен курорт Банско точно за откриването на сезона.

Мечтаният старт пък дадоха две абсолютни ски легенди – петкратният носител на Световната купа Марк Жирардели и най-великата италианска скиорка и трикратна олимпийска шампионка Дебора Компаньони.

Двамата поведоха останалите любители на белия спорт по писта „Томба“ на Бъндеришка поляна, където се радваха на перфектните условия за ски хиляди туристи от страната и чужбина.

Точно по обяд - в 12:00 часа, пищни фойерверки и красива заря ознаменуваха този толкова дълго чакан момент - началото на зимен сезон 2023/2024 година. И ако се съди по неговия старт, в който има толкова много сняг, то сезонът ще е повече от успешен за банскалии, за региона, а и за страната.

startphoto.bg

Дебора Компаньони, която за първи път е в Банско, не скри очарованието си от красивата Пирин планина, от отличните условия, които предлага ски центърът, както и от гостоприемството на местните хора. Тя благодари на своя приятел Марк Жирардели за поканата и за възможността да съпреживее с хората по пистите в Пирин откриването на зимния сезон.

startphoto.bg

„За мен е удоволствие, че съм тук. Има много сняг, дано съм аз тази, която го донесе тук. Спуснах се по невероятна писта, която носи името на моя сънародник Алберто Томба. Знам, че други мои колеги и сънародници са се качвали тук на почетната стълбичка като победители в различни състезания от Световната купа“, сподели Компаньони.

Марк Жирардели бе много радостен от много сняг в Пирин планина. Той припомни, че в последните години не е имало такава бяла приказка на Бъндеришка поляна. „Приемам го почти като чудо това със снега. Дано сезонът е успешен, през февруари тук ще има стартове от Световната купа за мъже по ски. Вярвам, че Банско отново ще е на висота, както е било винаги. Очаквам много фенове тогава, тъй като най-добрият български алпиец Алберт Попов става все по-добър и има всички шансове за отлично представяне“, каза още Жирардели.

startphoto.bg

Министърът на туризма Зарица Динкова увери, че с оглед на записванията на туристи дотук за зимна почивка в България очакванията са повече от оптимистични. Предстои изготвянето на пътна карта, за да се гарантира развитието на зимните курорти у нас, увери тя.

Кметът на община Банско Стойчо Баненски изтъкна проблема, който повече от десет години не намира своето решение - изграждане на втората кабинкова въжена линия, която да свързва града със ски зоната на територията на Национален парк „Пирин“. Въпреки че 11 години поред Банско е обявен за най-добър ски курорт на България и световна дестинация, то това така и не се случва. Той изрази очакването на местните хора за осигуряване на по-добра транспортна достъпност.

.

 .
Авторът

Големият интерес към ски зоната привлича много местни и чуждестранни туристи, но дългото чакане на опашка пред единствения кабинков лифт отказва много от тях. А целта е устойчиво и балансирано развитие на региона в услуга на българските граждани и родния туризъм.

„Взели сме всички мерки за сигурността на туристите, с наше съдействие са командировани повече наши полицаи в курорта. Тук ще има гръцки и румънски полицаи, за да се грижат за безопасността на своите сънародници. Защото комфортът на туристите започва от тяхната сигурност. Ремонтирахме най-натоварените улици и паркинги, както и пътя от Банско до хижа „Вихрен“, каза още Баненски.

През целия ден по пистите на Бъндеришка поляна бе пълно с туристи, които аплодираха мощно старта на новия зимен сезон. Сред тях имаше англичани, румънци, македонци, доста гърци и дори португалци. Певицата Михаела Филева подгря всички с концерта си.

Емблематичните игри „Ловци на съкровища“ и „Влез в отбора на шампиона“ отново зарадваха присъстващите на Бъндеришка поляна. Голямата награда от „Ловци на съкровища“, електрически велосипед Econic One City Bandit, бе спечелена от инженер Пепа Гетова от София.
„Изключително много се радвам на тази изненада! В семейството ни караме много колелета и наскоро купихме електрическо, а това, което спечелих, е още по-бързо и с повече екстри.”, сподели късметлията пред водещия на събитието Део, и уточни с намигване: „Ще си го ползвам
със здраве, ако успея да го разделя с дъщеря ми.“ 

Пепа Гетова се изправи в битка срещу близо 300 търсачи на силни усещания. В продължение на 60 минути те изчакваха търпеливо своя ред, за да се включат в голямото издирване на 35 награди, скрити в ковчежета под снега. Сред тях имаше 3 сребърни и 5 юбилейни монети от Fibank, 15 смарт часовника от А1, както и сезонна карта за ски съоръженията в Банско от „Юлен”. СПА почивки, уикенди за двама, селекция вина и ваучери за пазаруване от бутиковата верига за спортна екипировка Maxsport оправдаха усилията на участниците, които не се уплашиха от минусовите температури в името на победата. 

„Когато има толкова много сняг, няма как да няма страхотно настроение и позитивни емоции у всички, които обичаме да караме ски“, категорични бяха младежи от съседна Гърция.

*Автор: Владимир Симеонов