0

Ф утболът имаше нужда от битка на титани на световни първенства. И тук става въпрос за такава на най-високо между наистина най-добрите и които са символи на цели епохи. Светът нямаше как да види Пеле срещу Марадона, но пък стана свидетел на сблъсък Бекенбауер – Кройф на финала на Мондиал'74. 

През 80-те години мечтата на всички романтици бе среща между Марадона и Платини, но пък получи сравнително равностойна компенсация Марадона – Матеус, при това в два поредни финала на световните първенства.
След тях подобни битки на титани мондиалите така и не можаха да предложат най-вече заради времеви размивания или други причини. 

На финала на Франция'98 реално нямаше битка Зидан – Роналдо, защото Зизу все още нямаше статута, който си извоюва по-късно. Бразилецът пък бе в неадекватно състояние заради припадъка му в часовете преди мача.
След това в началото на века настъпи своеобразно футболно безвремие – твърде много големи футболисти, които редуваха силни със слаби сезони, но сред тях липсваха такива от калибъра на Марадона, Кройф, Пеле, Бекенбауер – играчи с невероятна харизма и постоянство.

Появата на Лео Меси и Кристиано Роналдо запълни този вакум, но двамата не можаха да се изправят един срещу друг, въпреки че се засякоха на цели 5 първенства.

Днес Мондиал 2022 ще поправи този пропуск заради най-големите магьосници на нашето време Меси и Модрич. За Бълхата всичко е казано и може това му е последният шанс за „Златния глобус“. Същото важи и за хърватина, който трябваше да чака толкова години, за да бъде оценен подобаващо. Който е следил играта още от Евро 2008 и Тотнъм насам знае, че той е може би най-големият футболен ум на този век.

Да, Шави и Иниеста също имат основателни претенции за това твърдение, но те все пак бяха в Барса и играха за Испания. Модрич го прави с Хърватия и е на фантастично ниво в Реал Мадрид вече цяла декада.
А за нас, простосмъртните, остава само да се наслаждаваме на тази битка.

Първият им сблъсък е преди 16 години

Лука Модрич дебютира за мъжкия тим на Хърватия на 1 март 2006 именно в контрола срещу Аржентина в Базел. Воденият от Златко Кранчар тим бие с 3:2 с гол на Дарио Шимич в добавеното време. За „гаучосите“ се разписва Лео Меси, като това е и първият му гол за националния отбор.

Вторият сблъсък между двамата на ниво национални отбори бе на световното в Русия преди 4 години, като тогава Хърватия победи с 3:0 с един гол на Модрич.

Още интересни данни за сблъсъка четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"