0

П оражението е на Флик, категоричен е пратеникът на „Шпигел“ в Катар Петер Аренс след шокиращия обрат и 1:2 от Япония на старта на мондиала. 

Селекционерът бе посочен с пръст за издънката, дошла след категорично игрово превъзходство над японците и удобен аванс 1:0 от първото полувреме.

Тогава националният селекционер Ханзи Флик смени двамата най-добри играчи. Сега отборът му е изправен пред ранно отпадане.

Организаторите са разположили музикални групи на метростанциите пред стадионите, чиято музика ще забавлява посетителите на Мондиала. На стадион „Ал Калифи“ групата изсвири "Time to say goodbye" („Време за сбогом“), което се оказа доста символично за мача на Германия срещу Япония.

Все още има 2 срещи, но след 1:2 в сряда германският национален отбор отново е заплашен от ранен край на Световното първенство. Както преди четири години, така и сега изникват много спомени от 2018 г.

И то след мач, който отборът не трябваше да губи.

След час игра Германия имаше 81% притежание на топката, с 14 удара към вратата през първото полувреме (срещу само 1 на японците).

Тогава всичко се разпадна. 

„Всички сме брутално разочаровани“, каза видимо унил Ханзи Флик след мача, „бяхме на прав път.“ Път, от който той сам се отклони. Всъщност именно решенията на националния селекционер направиха това невъзможно поражение възможно.

Флик замени първо изключителния дотогава Илкай Гюндоган, а след това смени и младия гений Джамал Мусиала. И от минута на минута изчезваха разбирателството, игровият ритъм, самочувствието.

Япония, безнадеждно по-слаба до този момент, също промени тактиката на почивката на 3-4-3. Изведнъж играта беше напълно различна заради тези две външни намеси.

Фактът, че Флик беше поставил Нико Шлотербек от Дортмунд в стартовите единадесет, беше нарушение на принципа на самия Флик. Най-добрият в момента винаги трябва да играе, това беше и е неговото кредо. 

Младият защитник направи колеблив сезон в Борусия Дортмунд в най-добрия случай, като наскоро той излезе в паузата за Световната купа с ужасно слабо представяне в Мьонхенгладбах. Флик все още му вярваше.

Някога силата на германските отбори беше не само да управляват преднината, но и да надиграват противника. Всъщност това беше първият път от века, когато националният отбор загуби на Световно първенство след почивката. За последно през 1978 г. в Кордоба срещу Австрия.

Дни наред в лагера на Бундестима се говореше само за нефутболни неща, дебатът за нежеланата от ФИФА лента беше засенчил всичко. Но сега отборът също има огромен спортен проблем.

Испанците чакат в неделя и голямото предимство е, че след гала 7:0 срещу Коста Рика и представянето на Германия срещу Япония, никой не очаква нищо от отбора. „Сега имаме за какво да се реваншираме“, казва Флик. Това важи и за него.

"Остават ни още два мача". След Япония опасенията са, че той е много прав за това.