0

Н ационалите ни по баскетбол започнаха с победа контролите, които са част от подготовката за предварителните клалификации на ЕвроБаскет 2025.

В „Арена Ботевград“ момчетата на Росен Барчовски се наложиха над Румъния с 92:65. За първия ни тим дебютираха Борислав Младенов, Мартин Йорданов, Константин Паисиев и Александър Стоименов. Обявен бе и новият капитан – Павлин Иванов, който заменя отказалия се Чавдар Костов. 

България ще се изправи срещу Норвегия и Австрия по пътя към основните квалификации за европейското, като първият мач е на 19 юли в Норвегия, следва визита на норвежците в „Арена Ботевград“ на 22 юли и на Австрия – на 29 юли. В началото а август селекцията на Росен Барчовски ще участва на предварителна квалификация за Олимпийските игри в Париж догодина. Мачовете ще са в Истанбул, като съперници на нашите в групата са Украйна, Турция и Швеция.

„За мен беше неизвестно как ще стоим. Виждах, че работят с голямо желание и това се видя и на терена. Да, румънците не са във форма, и ние не сме, но за мен най-важно беше огромното желание, което показаха всички, настроението на пейката, подкрепата и позитивизмът. Ако го запазим до края на квалификацията, ще имаме успех“, заяви след контролата с Румъния селекционерът Росен Барчовски, цитиран от bgbasket.com. “Още не сме готови. Много е малко времето, но въпреки това контролата беше много полезна. В тренировка не може да извлечем такова нещо. Успях да пусна всички да играят, така че съм доволен от мача. Няма незаменими хора. Тук трябва колективизъм и отборен дух. Разбира се, има липса на класа и опит, това е ясно на всичко. Другото обаче, ако го дадем от себе си, Господ ще ни възнагради”.