0

Т реньорът на Германия Юлиан Нагелсман похвали своя сплотен отбор за изключително доминиращото представяне при победата с 5:1 над Шотландия в мача на откриването на Евро 2024. „Феновете може би ни вярват малко повече сега, отколкото преди мача", каза 36-годишният Нагелсман, за когото това бе едва девети мач начело на Бундестима.

Неговите ритуали за късмет сигурно са изиграли своята роля за разгромното 5:1 на Германия с попадения на Флориан Вирц, Джамал Мусиала и Кай Хаверц от дузпа през първото полувреме и на резервите Никлас Фюлкруг и Емре Джан през втората част. 

Все пак разликата в класите между двата отбора е очевидна, за което красноречиво говорят някои цифри: общата пазарна цена само на двамата първи голмайстори на Бундестима – Вирц и Мусиала (250 милиона евро в момента, според „Трансфермаркт“) надхвърля общата сума на целия национален отбор на Шотландия (207 милиона евро).

"Въпреки че днес беше само първата стъпка, тя беше много добра и е в правилната посока. Можем да надградим върху това и сме много щастливи", каза той след триумфалния старт на Германия в кампанията в Мюнхен.

"Страхотно е, че вкарахме няколко гола, това дава добро усещане на всички. В първите 20 минути бяхме изключително добри, бяхме много доминиращи и много агресивни, не допуснахме грешки", добави Нагелсман.

Младите нападатели на Германия, 21-годишните Флориан Вирц и Джамал Мусиала, изпратиха ясно послание, че са готови да поведат отбора в нова ера, като всеки отбеляза по един гол.

Запитан дали те, подобно на бившите играчи на Германия Лукас Подолски и Бастиан Швайнщайгер през 2006 г., могат да предизвикат вълна от национално вълнение и да съживят отбора, Нагелсман каза, че победата е заслуга на всички.

"Не искам да отличавам отделни играчи, важен е отборът като цяло. Играчите правят всичко възможно, за да са сигурни, че  съотборникът до тях също изглежда добре.

Селекционерът на Шотландия Стив Кларк призова верните привърженици на отбора да продължат да подкрепят пламенно отбора и да запазят вярата, въпреки тежката загуба с 1:5 в мача на откриването на Евро 2024 от домакина Германия.
Шотландия трябва да се изправи срещу Швейцария и Унгария в следващите си две срещи от група А и се нуждае от точки, ако иска да продължи в следващата фаза.

Запитан за посланието към хилядите фенове, които пътуваха до Мюнхен, и тези, които подкрепят от дома, Кларк каза: "Запазете вярата си. Ще се видим на следващия мач."

"Изпуснахме мача още в началото, вкараха ни два бързи гола, а след това допуснахме трети, получихме и червен картон, което даде сигнал, че ни чака тежка вечер. През второто полувреме момчетата дадоха всичко по силите си, за да запазят разумния резултат, но трябва да продължим напред от тази вечер. Ще направим анализ на играта, за да не допускаме повече такова представяне", каза Стив Кларк.

"Никога не съм се съмнявал в моите играчи. Беше трудна вечер и не играхме според възможностите си. Германия беше отлична и не можахме да им се противопоставим.

Играчите са разочаровани, те са по-добър отбор от показаното и се надявам да можем да демонстрираме това в следващите два мача. Имаме нужда от четири точки от следващите два мача и върху това се фокусираме", коментира още Кларк.

Източник: БТА