0

Служебният министър-председател Димитър Главчев, служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков и Стефка Костадинова участваха в тържествена церемония по награждаването на медалистите и класиралите се до осмо място от Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж 2024 година. Събитието се проведе в Гранитната зала на Министерския съвет.

Премиерът Главчев изреди поименно всички спортисти, участвали в Игрите в Париж през 2024 година и благодари на тях, на треньорите и ръководителите им и на БОК. „Пожелавам ви да сте живи и здрави и да имате още успехи. Държавата винаги ще е длъжник към спорта”, каза той.

„За мен е изключително удоволствие да бъда с шампионите на България. През последните два месеца ме карате да се чувствам щастлив. Поздравявам ви за успехите и благодаря на вашите треньори. Министерството на младежта и спорта ще полага усилия за подобряването на условията за вашата подготовка”, каза Глушков.

„Аз съм една от вас и съм минала този дълъг път. Знам как се чувствате. Съжалявам , че нямах възможността да присъствам физически на всички състезания в Париж. За мен това са най-силните Олимпийски игри в новия век”, заяви Стефка Костадинова. Тя каза още: „Искам да се обърна към колегите, които не успяха – човек, когато губи, не знае какво печели".

Сребърната медалистка Боряна Калейн също направи специално изявление. „От името на всички спортисти искам да благодаря на държавните органи и БОК, че за пореден път показват уважение към нашите спортни успехи. Благодаря специално и на всички треньори, които ни отгледаха като свои деца и на спортните ръководители, че ни помагат да се подготвяме в най-добрите условия. Смятам, че даваме добрия пример на младите хора и показваме, че всичко е възможно с труд, вяра и любов", каза тя.

България завърши на 26-о място в класирането по медали на Олимпийските игри в Париж със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия. На Игрите във френската столица се включиха 46 национални състезатели от страната в 15 вида спорт, като в повечето от тях родните атлети имаха поводи за гордост, записвайки достойни резултати.

В класирането по медали на Параолимпийските игри България приключи на 65-о място с един златен медал, спечелен от Ружди Ружди в тласкането на гюле при мъжете в клас F55. Страната ни бе представена от още двама участници в леката атлетика - Християн Стоянов и Стела Енева, които заеха четвърти места съответно в бягането на 1500 метра и в хвърлянето на диск.