0

Н ационалният отбор на България зае 16-о място в дебютното си участие в смесената щафета на световното първенство по шосейно колоездене в Цюрих (Швейц).

Тимът ни, за който караха Мартин Папанов, Емил Стойнев, Йордан Петров, Ивана Тонкова, Петя Минкова и Гергана Стоянова, завърши на 12:36,38 минути зад шампионите от Австралия.

При предаването на щафетата Папанов, Стойнев и Петров бяха на 15-о място, но на втория пост, на който бяха жените, България бе изпреварена от отбора на бежанците, състезаващ се под шапката на Международния колоездачен съюз. При стартирането на бежанците обаче имаше нередност, която първоначално не бе отчетена от съдиите и е възможно при обявяването на окончателните резултати нашите да се върнат на 15-ата позиция от общо 20 участвали състава.

Съдбата на златния медал бе решена от по-малко от една секунда разлика. Австралия (Джей Вайн, Бен О'Конър, Майкъл Матюс, Грейс Браун, Броуди Чапман и Руби Роузман-Генън) финишира за 1 час, 12 минути и 52,28 секунди. Сребърните медали останаха за германците (Марко Бренер, Мигел Хайдеман, Максимилиан Шахман, Франциска Кох, Лиане Липерт и Антония Нидермайер), които бяха по-бавни по 53,7-километровото трасе само с 0,85 секунди.

С бронза се окичиха италианците (Едоардо Афини, Филипо Гана, Матиа Катанео, Елиза Лонго Боргини, Сорая Паладин и Гая Реалини), които също завършиха на нищожната разлика за толкова дълго и тежко състезание от 8,25 секунди.

В Топ 6 се наредиха отборите на Франция, Дания и САЩ.

За австралийката Грейс Браун това е втора титла от началото на световното първенство. Тя спечели и индивидуалния старт по часовник при жените, като добави тези си отличия към олимпийското злато в дисциплината от Париж.