0

Й онас Вингегор, който спечели последните две издания на Тур дьо Франс, ще участва и в тазгодишното състезание, което започва във Флоренция на 29 юни, обявиха от отбора му Висма-Лийз.

27-годишният датчанин не е карал след тежкото си падане на Обиколката на Баската земя в началото на април. Сред съотборниците му ще бъде и белгиецът Ваут ван Арт, който също стана жертва на сериозен инцидент през пролетта, само че – на класиката „През Фландрия”.

Американците Матео Йоргенсон и Сеп Кус, французинът Кристоф Лапорт, словенецът Ян Тратник, нидерландецът Вилко Келдерман и белгиецът Тайс Бенут са останалите състезатели в тима на Висма-Лийз.

„Нямам търпение да стартирам на Тур дьо Франс”. Последните месеци не бяха лесни, но благодаря на семейството ми и отбора за безкрайната подкрепа. Работихме заедно за този момент, чувствам се добре и много мотивиран”, заяви 27-годишният Вингегор в комюнике.

Той се възстановяваше след фрактура на ключицата и на няколко ребра, пневмоторакс и съпътстващи травми. Вингегор прекара 12 дни в болница и се качи за първи път на велосипед на 7 май.

През последните две седмици датчанинът се подготвя на височинен стаж в Тин със съотборниците си, докато големият му съперник Тадей Погачар от Словения впечатли с победата си на Джирото.

„Вингегор се завръща след сериозна контузия. През последните седмици показа какъв шампион е - физически и ментално”, коментира директорът на Висма-Лийз Мерайн Зийман. „Очевидно е, че не знаем докъде може да стигне. Оставаме внимателни, защото все още не е бил в състояние да направи пълен курс и подготовката му не е идеална. Но ще бъде там - в добро здраве и мотивиран”, каза още шефът.