0

У спехите на родното таекуондо продължават. Медалът на Кимия Ализаде на олимпийските игри в Париж – първи в историята ни под 5-те кръга, вдъхновява новата ни генерация състезатели.

Така Станислав Митков спечели сребърен медал при юношите в категория до 63 килограма на световното първенство до 17 години в Чунчон (Република Корея). В надпреварата участват рекорден брой държави – 129, и над 1700 състезатели.

Нашето момче загуби мача за титлата с 0:2 части (1:13, 1:13) от представителя на домакините Джебин Джун.

Преди това Митков записа последователни победи над Али Алдохоори от ОАЕ с 2:0 (13:0, 12:0), със съдийско решение срещу Бекет Болатули от Казахстан след разменени части 6:7 и 13:9, над Кога Идзуми (Япония) с 2:0(13:2, 7:1), над Нолан Роземон (Франция) с 2:0 (5:0, 8:0) и на полуфиналите над Васиф Салимов (Азербайджан) с 2:0(8:0, 13:1), с което си осигури мястото на историческия първи финал за български състезател на планетарен шампионат във възрастовата група. 

В състезанията от първия ден при девойките Ерика Карабелева се класира на 5-о място в категория до 52 килограма. Тя записа две победи, но на четвъртфиналите загуби от Сила Узунчавдар (Турция) с 1:2 части (9:2, 2:10, 1:13).

Треньор и на двамата български национали, които са състезатели на ТК "Ахил", е Венцислав Соколов. Подготовката на Митков и Карабелева преди световното първенство бе водена от старши треньора на представителния национален отбор Фарзад Золхадри. 

Плътно до отбора още от първия ден в Чунчон е председателят на БФТ Слави Бинев, който е в Република Корея в качеството си на първи вицепрезидент на Европейския таекуондо съюз и директор на Кукион. Той взе участие в редица важни срещи заедно с всички шефове на международната федерация.