0

Н ационалният отбор на Испания остана без селекционер, след като футболната федерация обяви официално раздялата с Луис Енрике.

Испанците отпаднаха от Мондиал 2022, след като загубиха от Мароко след изпълнение на дузпи. Това бе четвъртото отпадане след удари от бялата точка за испанския национален отбор на големи първенства, което е абсолютен антирекорд.

"Федерацията иска да благодари на Луис Енрике и целия му треньорски щаб", се казва в изявлението на испанската футболна федерация.

Енрике беше начело на тима от 2018-а година с прекъсване за няколко месеца.

Малко след това излезе информация, че наследник на Енрике ще бъде Луис де ла Фуенте - селекционер на тима до 21 години досега. 

Де ла Фуенте се ползва с безрезервната подкрепа от шефа на федерацията Луис Рубиалес. Въпреки че той не е особено известен извън Испания, успя да изведе националите до 19 и до 21 години до европейски титли, а освен това спечели сребро с Испания на олимпийските игри в Токио.

Самите играчи на Ла Роха предпочитаха Енрике да остане на поста си. Едно такова мнение даде дори играчът на Реал Марко Асенсио, който бе титуляр в три от четирите мача: "Луис Енрике върши чудесна работа, отборът е млад, а колективът - изключително добър.

Никога не съм бил в толкова добра атмосфера в националния тим. Мисля, че той трябва да получи още време, например до следващото световно.

Така ще имаме време да развием това, което започнахме на европейското (там Испания пак отпадна на дузпи, но на полуфинал от Италия – бел.ред). Знам, че днес хората са разочаровани, но нещата отвътре не изглеждат точно така."