0

Собствениците на търговските права на Формула 1 „Либърти Медия“ обявиха официално, че са закупили испанската компания „Дорна“, която на свой ред притежава търговските права на MotoGP. Така „Либърти Медия“ практически вече притежава търговските права за двата най-големи шампионата в света на моторните спортове, съответно на две и на четири колела.

Самата сделка е на стойност 3,5 милиарда евро и след нея „Либърт Медия“ ще притежава 86% от акциите на „Дорна“. Останалите 14% ще си остана притежание на настоящите собственици. Освен това Кармело Еспелета, който е начело на „Дорна“ от 1994 година насам, ще запази позицията си на главен изпълнителен директор.

Все още не е ясно какви точно са плановете на „Либърти Медия“ за MotoGP, но през последните месеци неколкократно се появи информация, че се обмисля общ състезателен уикенд за Формула 1 и MotoGP. В момента двата шампионата споделят общо пет трасета – „Каталуния“, „Ред Бул Ринг“, „Силвърстоун“, „Пистата на Америките“ в Остин и „Лусаил“ в Катар. Напълно е възможно тази бройка да нарасне, след като двата шампионата вече реално имат един собственик.

Сделката по придобоването на Дорна от страна на Либърти Медия се очаква да бъде финализирана до края на годината.