0

В същност той изобщо не трябваше да бъде на това световно първенство. Рандал Коло Куани, който вкара втория гол за Франция на полуфинала с Мароко бе включен в групата на „петлите“ за Мондиал 2022 единствено заради травмата на Крис Нкунку няколко дни преди старта на турнира. А само преди 2 години и половина той играеше в трета дивизия, пише днес вестник "Мач Телеграф".

Коло Муани е роден в парижкото предградие Бонди. Заради това често го сравняват с Килиан Мбапе, който също тръгва от там. Пътищата им обаче никога не се пресичат, макар и да са връстници, с разлика от едва 15 дни в акта за раждане. „Честно казано не виждам връзката – чуди се той. Вярно е, че съм роден в Бонди, но израснах във Вилпен, а родителите ми още живеят там“, допълва нападателят.

На 7 години той започва в академията на Вилпен и остава там до 2010 г. „Рандал не говореше с никого. Беше толкова тих, че винаги проверявах дали наистина е дошъл“, разказва първият му треньор Лоик Фери. С времето Фери оценява таланта му и го препраща към Торси – един от клубовете с най-добра школа в региона. Когато пристига там Коло Муани е най-дребният в отбора, но само за три години става върлина с ръст от 187 см.

Рязкото израстване обаче отключва болестта на Осгуд – Шлетер, изразяваща се във възпаление на костната и хрущялната тъкан на бедрената кост. Той обаче стиска зъби и играе. На 17 обаче все още е доста хилав. Съотборниците му почват да пробиват при професионалистите, а към него няма интерес. Тогава решава да си търси късмета в Италия.

Минава проби в Кремонезе и Венеция. Те го харесват, но не искат да плащат трансферна сума на Торси. Баща му пък настоява да продължи с училището. На крачка е да захвърли всичко и да се откаже от футбола. Връща се във Франция и се пробва в Рен, но и там нещата не се получават. Прави един последен опит в Нант, където го вземат при юношите U19, после и във втория отбор, а през ноември 2018 г. дебютира при мъжете в Лига 1 срещу Сент Етиен.

През лятото на следващата година в Нант му дават да разбере, че не разчитат особено много на него и затова предпочита да отиде под наем в третодивизионния Булон. Стартът му е ужасен с 2 червени картона в първите 5 мача, но след това успява да намери себе си. В следващите 14 срещи вкарва 3 гола и добавя 5 асистенции. После маршрутът му вече е известен, обратно в Нант, после в Айнтрахт Франкфурт, а сега вече и на финал на световно.

44

Толкова секунди на терена бяха нужни на Коло Муани, за да се разпише срещу Мароко. Това е третият най-бърз на резервна в историята на световните финали.