0

И талианският алпинист Райнхолд Меснер описа в понеделник като "глупост" решението да му бъдат отнети рекордите на Гинес като първия човек, изкачил 14-те върха над 8000 метра, и то без изкуствен кислород. До скандалната ситуация се стигна, след като германският репортер Еберхард Юргалски установи, че Меснер и сънародникът му Ханс Камерландер не са успели да достигнат върха на Анапурна (8091 м) в Непал през 1985 г.

Според Юргалски, който неотдавна стана главен консултант на Книгата на рекордите Гинес по въпросите на алпинизма, Меснер е стигнал на 5 м от най-високата точка на Анапурна. Той базира твърденията си на фотографски свидетелства, като с новите изчисления отрича постижението не само на Райнхолд, но и на всички алпинисти от предишното поколение като Йежи Кукучка, Ерар Лоретан, Петер Хабелер и други.

https://www.instagram.com/reel/CxssOqKtJcD/?utm_source=ig_web_copy_link

„Първо, никога не съм претендирал за никакви рекорди, за да могат да ми ги отнемат - отсече 79-годишният Меснер. - Също така планините се променят, както всичко в природата. Снежната покривка може да се е срутила и върхът да е намалял с 5 метра. Билото, водещо до върха, е дълго 3 километра, Юргалски просто е объркал източния връх с главния. Изминаха почти 40 години, но ако някой е изкачвал Анапурна, това със сигурност сме Ханс и аз. Целта ми е не е върхът, а пътят, моят алпинизъм не познава рекордите“.

Меснер добави, че Юргалски е "невеж“ и „не е истински експерт“. Заради неговите корекции списъкът на изкачилите всички осемхилядници бе сведен от 44 до само четирима души. Вече за първи се смята американецът Ед Виестърс в периода 1989-2005 г. Следват Вейка Густафсон и Нирмал Пурджа.

„Малко е смешно, че отново и отново хората използват моята личност, моето име, за да се правят на важни“, написа Меснер в Инстаграм.

Самият Юргалски не отговори на критиките. Той не е алпинист, но с екипа му изследват най-високите върхове вече 20 г.