0

П апа Франциск прие на частна аудиенция националния отбор по футбол на Хърватия и делегация на Хърватската футболна федерация (HNS), водена от президента й Мариян Кустич, предаде ХИНА, позовавайки се на съобщение на сайта на федерацията. „Докато играете футбол, вие сте отбор и имате честта да представлявате своята нация. Това „да бъдеш отбор“ е аспект на спорта, който искам да подчертая като сравнение със социалния живот в различните ситуации, в които човек живее и работи. Индивидуалните действия са важни, но ако надделява индивидуализмът, целта не се постига. Така че, благодаря ви, че давате пример как да бъдем отбор“, каза папа Франциск.

Кустич подари на папата фланелка на хърватския национален отбор по футбол с номер едно и името Франьо (хърватският вариант на Франциск) на гърба, както и реплика на първата топка, използвана за игра на футбол в Хърватия. „Голяма чест е, че имахме възможността да се срещнем със Светия отец и му благодарим за неговата благословия и мили думи. Горди сме, че имаме привилегията да представляваме хърватския народ чрез футбола. Вярвам, че светът вече познава хърватите като талантлива, страстна и смела нация чрез нашия национален футболен отбор, чиито най-важни ценности са вярата в Бог и любовта към семейството и родината. По цял свят бяха показани снимки на нашите играчи, уповаващи се на  Бог в най-великите моменти на хърватския футбол, бяха видени по целия свят и показаха колко важна е вярата в живота на нашите играчи. Ето защо тази среща беше безценна за всички нас“, каза Кустич.

„Благословени сме, че имахме възможността да се срещнем със Светия отец. Девизът на нашия екип е само една дума – семейство. Семейните ценности са в основата на всички наши успехи. Единство, сътрудничество, уважение, подкрепа, приятелство, любов и вяра: това е, което този отбор представлява, популяризира и живее всеки ден. Тази среща допълнително ни вдъхнови да продължим в същата посока, да представяме нашия народ и родина с достойнство“, каза старши треньорът Златко Далич.

„На последното световно първенство бяхте трети. Този път бъдете първи или втори", каза папа Франциск в края на аудиенцията.

След аудиенцията помощник епископа на Загреб Иван Шашко заведе отбора и делегацията на Хърватската футболна федерация в базиликата „Свети Петър“ и там беше извършена обща молитва пред олтара на Свети Йоан Павел II.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX