0

П етър Александров е сред футболистите, играли и в Германия, и в Швейцария през своята кариера. Затова от „Мач Телеграф“ потърсихме бившия нападател на Славия, Енерги Котбус, Аарау и Люцерн, с когото да си поговорим за последните мачове на двете страни на европейското първенство, както и за директния сблъсък между двата тима от последния кръг в група А, който е в неделя.

- Г-н Александров, Германия стана първият отбор, класирал се на 1/8-финалите на европейското след нова победа, този път срещу Унгария с 2:0.

- Германия се представи доста добре, но имаха и малко късмет, защото унгарците изпуснаха няколко много добри положение, при които съвсем малко не им достигна, за да отбележат. Трябва да отдадем заслуженото на Германия, която има един много добър отбор. Германия винаги е била турнирен боец и въпреки че са под домакинско напрежение се справят много добре и мисля, че са един от фаворитите за спечелването на първенството.

- Треньорът Нагелсман каза, че преди няколко месеца тимът е нямало да спечели този мач. Какво промени той?

- Успя за кратко време да изгради един много добър колектив. Връщането на Тони Кроос също е една много голяма печалба за целия отбор. Нагелсман направи така, че тези момчета да изглеждат като един отбор, като едно семейство, което според мен е най-голямата разлика. Допреди няколко месеца или една година все нещо се търсеше, но нещата не се получаваха. Сега във всяка една зона се вижда, че са добре организирани и играта им се получава.

- Отборът е поведен от млади футболисти като Мусиала и Вирц, но ще издържат ли те на напрежението с напредването на турнира?

- Вирц е сред най-нашумелите футболисти през този сезон, но напълно заслужено. Направи дубъл с Леверкузен – спечели титлата и Купата на Германия. Мусиала пък вече няколко години е в Байерн, който знаем какво означава за германския футбол. За тях мачовете от по-късната фаза на европейското няма да са някаква новост и не смятам, че ще се уплашат от по-качествените съперници, срещу които биха се изправили. В отбора освен Кроос, има още няколко много опитни играчи като Гюндоган, Нойер, Рюдигер, върху които да падне тази отговорност да поведат отбора. По-младите покрай тях обаче се развиват много добре.

Цялото интервю четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"