0

Ш вейцария е един от седемте отбора дотук на европейското, които не познават вкуса на поражението. „Кръстоносците“ победиха Унгария и завършиха наравно срещу Шотландия и Германия. Само късен гол на Никлас Фюлкруг в 92-ата минута лиши селекцията на Мурат Якин от това да спечели първата място в Група А. Спокойно може да се каже, че сблъсъкът с Италия изглежда един от най-равностойните на осминафиналите. „Скуадра адзура“ беше на косъм от отпадане, но в типичния си стил се промъкна напред с гол в добавеното време срещу Хърватия. 

Швейцарите хич не са за подценяване. Тимът няма звезди в класическия смисъл на думата, но разполага с достатъчно класа. Ян Зомер на вратата, Мануел Аканджи в защита, Гранит Джака в халфовата линия и Джердан Шакири в атака са все футболисти от световна класа. Около тях се открояват някои нови имена като играчите на Болоня Дан Ндойе и Мишел Ебишер, а и нападателят на Лудогорец Квадво Дуа. Швейцария е един добре организиран отбор, в който всеки е наясно с ролята си и дори може да изпълнява тази на свой колега, ако се наложи. С основна заслуга за добрия колектив е един човек, който остава в сянката на селекционера Мурат Якин. Това е неговият помощник Джорджо Контини. Двамата са връстници и се познават от години, а Контини е нещо много повече от асистент. В Швейцария го определят като сивия кардинал, който дърпа конците и задава тона в съблекалнята. 

Контини се присъедини към националния отбор само преди няколко месеца, когато  Якин го кани да му помогне за европейското. Той се съгласява само при условие, че споделя еднаква отговорност със старши треньора. Обикновено в щаба има строга йерархия, но натискът принуждава Якин да се съгласи. У дома селекционерът търпи критики за колебливия квалификационен цикъл. Швейцария завършва на второ място в наглед лесна група с Румъния, Израел, Беларус, Косово и Андора. Тимът записа само четири победи от десет мача и се заговори, че Мурат Якин може да бъде уволнен, ако съставът не се представи добре на европейското. Така пристигането на Контини дойде като полъх на свеж въздух за Швейцария. Двамата с Якин постоянно обсъждат идеи, а новият човек в ръководството внесе нова енергия, позитивна нагласа и усещане за задружност. Контини е начело на тренировките и по-често разговаря с футболистите. Определян е като изключително общителен и отворен човек. Той е полиглот – владее немски, френски, италиански, английски и испански, така че за него не съществува езикова бариера.

Цялата разработка четете в днешния брой на "Мач Телеграф"

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX