0

Б ончо Генчев е първият българин, който играе във Висшата лига. Героят от САЩ '94 подписва с Ипсуич през вече далечната 1992 година, като се твърди, че е препоръчан на клуба от самия сър Боби Робсън. Генчев има 61 мача за „трактористите“ в елита на Англия, в които успява да отбележи и 6 гола. „Мач Телеграф“ се свърза с легендата, за да коментира представянето на Англия срещу Сърбия и като цяло ситуацията в Група С на европейското първенство. 

- Г-н Генчев, Англия започна Евро 2024 с очаквана победа, но нямаше много фойерверки. Как видяхте мача? 

- Най-точната дума, която описва английското представяне е пасивност. Отборът изигра едни много силни 15-20 и дори 30 минути, но след това свали оборотите. Футболистите се дръпнаха назад и в един момент предоставиха инициативата на Сърбия. Да, в такива турнири е важно да се започне с победа, но очаквах доста повече.

- Много се говори за силната английска атака, но не видяхме много от нея срещу сърбите.

- Да, така е – доста дефанзивен подход. Приятно впечатление ми направи Букайо Сака. Той беше много активен по десния фланг и със своята скорост и техника държеше в шах левия защитник. От другата страна Фодън не успя да покаже качествата си. Изненадващо за мен той помагаше много в отбрана, което му прави чест. Белингам няма какво да коментираме. Той е претендент за „Златката топка“. Начинът, по който играе на тези години е наистина впечатляващ. Имам известни резерви към Хари Кейн. Той вкара доста голове за Байерн, но имаше тиха вечер. Почти не игра с топката през първото полувреме. На Острова са го натоварили с големи очаквания, защото се надяват той да ги дръпне до финала.

- В този ред на мисли – докъде може да стигнат англичаните, ако съдим само по това им представяне?

- Иска ми се да стигнат поне до полуфинал и им го пожелавам, но не ги виждам като шампиони. Те винаги тръгват с голямата кошница на такива първенства, но историята показва, че рядко се прибират доволни у дома. Все пак смятам, че „Трите лъва“ ще вдигнат оборотите оттук насетне. Такова е усещането ми. Просто имат много качество и дълбочина в състава.

Цялото интервю с Бончо Генчев четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"