0

Г ранит Джака се забърка в пореден скандал, този път на световното първенство. Капитанът на Швейцария изигра много силен мач за тима при победата с 3:2 срещу Сърбия. След края на мача, с който швейцарците се класираха за осминафиналите, Джака си сложи фланелка на националния отбор с името „Яшари“, като я облече на обратно, за да може името да е отпред. ФИФА вероятно ще започне разследване срещу халфа на Арсенал заради въпросната фланелка.

Джака, който е от албански произход, твърди, че е сложил екипа заради съотборника си в националния Ардон Яшари. Името обаче носи и друго значение – Адем Яшари, създателят на Армията за освобождение на Косово.

„Няма нищо политическо зад моите действия. Ардон е част от нашия отбор, прекарваме много време заедно. Казах му, че ако спечелим, ще облека неговата фланелка“, каза Джака.

Той се забърка в скандали и по време на мача, след като направи неприличен жест към скамейката на Сърбия, най-вече към резервния вратар Предраг Райкович, а освен това бе близо до бой с няколко играчи на съперника.

Селекционерът на Швейцария Мурат Якин заяви, че все още не знае дали ще има действия срещу Джака. Той коментира и инцидента с Джака по време на мача.

„Първо ще се порадваме на победата, тя ни коства много емоции и енергия. Аз видях Гранит Джака, който беше напълно фокусиран върху футбола и се представи много добре. Видях играчи на Сърбия, които скочиха от скамейката и пробваха да влязат на терена и други, които се опитваха да ги успокояват. Беше нормална ситуация“, каза Якин.

Джака не за първи път се замесва в скандали в мач срещу Сърбия. На световното през 2018 г. той и Джердан Шакири бяха глобени, след като направиха жестове с ръце, изобразяващи двуглавия орел на знамето на Албания, след головете си.