0

Р илски спортист Самоков загуби инфарктно с 88:89 (24:28, 16:19, 23:15, 25:27) от португалския Бенфика във втория кръг на квалификациите за влизане в груповата фаза на Шампионската лига по баскетбол за мъже.

Драматичното поражение лиши родния първенец от участие в груповата фаза на най-силния баскетболен турнир на Стария континент под егидата на ФИБА. За сметка на това обаче самоковци ще участват в основната фаза на Купата на ФИБА Европа.

В турския курорт Анталия Рилски спортист изигра напълно равностоен мач срещу именития си съперник и дори водеше с точка преди началото на последната четвърт. В нейните начални минути по-голямата класа на лисабонските „орли" пролича и те успяха да оправдаят ролята си на фаворит в двубоя, като отвориха двуцифрена разлика при 85:75 по-малко от две минути преди края.

Но това далеч не бе всичко в срещата, тъй като българският тим остана на крачка от сензационен обрат. Със серия от 9:0 в рамките на точно една минута баскетболистите на Рилски спортист се доближиха на една точка от съперника си при 88:89 при оставащи 13 секунди до края. Тогава Маркъс Торнтън от състава на Бенфика пропусна два наказателни удара, но при овладяването на топката звездата на българския отбор Алън Арнет стъпи върху страничната линия.

Последваха нови два фаула и нови два пропуска на Торнтън, но за втори пореден път Рилски спортист не успя да се сдобие с притежание върху топката и времето за игра изтече.

За българския отбор Христо Бачков вкара 17 точки, Алън Арнет прибави 14, а по 11 реализираха Лакуинси Ридоу, Алекс Симеонов и Юре Планинич.

За Бенфика Трей Дрескъл се отличи със 17 точки, 14 вкара Жозе Силва, а Ахмад Рори завърши с 13 точки.

За място в груповата фаза на Шампионската лига Бенфика ще очаква победителя от двойката между швейцарския Фрибург и шведския Норкьопинг.