0

С победа 1:0 над Дания австралийците елиминираха не само „червения динамит“, но и другия съперник в група D Тунис, който се гласеше за осминафинал с 1:0 над резервите на услужливия световен шампион Франция.

Това стана с гол на Матю Леки в 60-ата мин. Австралия събра 6 точки, колкото и първенеца в групата Франция и на осминафинала на 3 декември от 21 ч. среща първенеца в група С (в нея са Полша, Аржентина, С. Арабия и Мексико),

Франция играе от 17 ч. На 4 декември с втория от група С.

Датчаните, които се нуждаеха единствено от победа, за да продължат напред, бяха по-активни през първото полувреме, в което австралийците разчитаха повече солидни действия в защитен план и на редки контраатаки.  

Австралийците започнаха по-нападателно след почивката, като момчетата на Греъм Арнолд поведоха след час игра. При бърза контраатака МакГрий намери Матю Леки в добра позиция пред наказателното поле на съперника, той навлезе в ляво в пеналта и шутира по тревата през краката на Йохим Меле в далечния ъгъл на Шмайхел.  

До края европейците опитаха да натиснат, но така и не стигнаха до чиста ситуация пред Матю Райън и останаха на последното място в групата само с 1 точка.

В другия мач Тунис надви с 1:0 резервите на „петлите“, чийто селекционер Дешан смени 9 души спрямо предишния мач с Дания. Това сложи край на серията на французите от 9 мача без загуба на мондиали, но даде почивка на титулярите преди преките елиминации. 

Тунис победи с гол на капитана си Уахби Хазри в 58-мата минута, но това не се оказа достатъчно за класиране към осминафиналите на Мондиал 2022 в Катар.

Отборът приключи участието си като трети в подреждането с 4 точки, докато Франция завършва на първа позиция с 6 точки, колкото има и Австралия, но световните шампиони са с предимството на победата с 4:1 в директния мач с австралийците в първия кръг.

Група D, трети последен кръг:
Тунис - Франция - 1:0 (0:0)
голмайстор: 1:0 Уахби Хазри 58

Австралия - Дания - 1:0 (0:0)
голмайстор: 1:0 Матю Леки 60

крайно класиране:
1. Франция      3  2  0  1  6:3  6 точки
2. Австралия    3  2  0  1  3:4  6
3. Тунис        3  1  1  1  1:1  4
4. Дания        3  0  1  2  1:3  1
*Заб: За осминафиналите на световното първенство се класират Франция и Австралия.