0

Ф естивал на изключително популярните по света драконови лодки ще се състои край Русе утре и вдругиден. Това съобщиха от общинската управа в града, която е организатор на събитието заедно със "Сдружение Драконови лодки".

Състезания ще има и през двата дни на гребната база в лесопарка "Липник" край Русе. В тях може да се включи всеки, който предварително е заявил участие и е посетил няколко тренировки. Надпреварата ще е с малка и голяма лодка с екипажи от 10 и 20 души, като дистанциите са по 200 метра.

Фестивалът ще предложи и разнообразна програма с музикални и танцови изпълнения, творчески работилници, занаятчийски изкуства, арт базар, демонстрации на бойни изкуства, атракции за деца, кулинарни изложби, места за храна и напитки.

"Това събитие е ново и вълнуващо за жителите на община Русе, а също и отлична възможност да потвърдим ангажимента си към развитието на спортните и културни инициативи в нашата общност. Очакваме този фестивал да даде тласък на интереса към водните спортове и да предостави на всички участници възможността да се включат в едно незабравимо изживяване. Провеждането му е и своеобразна и много важна подготовка за Световното първенство по драконови лодки през 2025 г., на което Русе ще бъде домакин - важно признание за нашия град и усилията ни в популяризирането на този динамичен спорт", казва кметът Пенчо Милков.

Седмица след Русе и за втори път след миналата година езерото Панчарево край София ще бъде домакин на фестивал на драконовите лодки.

Подобни състезания са изключително популярни и вече се практикуват в над 90 държави. Очаква се този вид спорт скоро да бъде включен в олимпийските игри.