0

С хеттрика си във финалния мач срещу Аржентина нападателят на Франция Килиан Мбапе спечели голмайсторския приз на Мондиал 2022. Той е отбелязал общо 8 гола в мачовете на „петлите“ в Катар, а Лео Меси остана със 7, след като и двамата влязоха във финала с по 5.

С 4 попадения далеч за двамата останаха други двама играчи на финалистите Аржентина и Франция - Хулиан Алварес и Оливие Жиру.

Само 2 дни преди да навърши 24 г. Мбапе направи рекорд. Автор на едно попадение във финала с Хърватия преди 4 години и хеттрика си сега срещу Аржентина той вече е най-резултатният футболист на финали на световни първенства.

Килиан Мбапе има 4 гола, като изпревари легендите Пеле, Вава, Зинедин Зидан и Джоф Хърст, които бяха на върха с по 3 попадения.

Французинът е вече и най-младият футболист, който има двуцифрен брой голове на световни първенства. Мбапе е вкарал 11 гола на 23 години и 363 дни, като подобри рекорда на германеца Герд Мюлер, който достигна до 10 гола на 24 години и 226 дни.

Капитанът на „петлите“ Юго Лорис пък се превърна във вратаря с най-много мачове на световни първенства.

Опитният футболист на Франция, който след броени дни ще навърши 36 години, вече има 20 срещи на финалите на различни мондиали.

С това постижение той подобри рекорда на германеца Мануел Нойер, който доскоро беше лидер с 19 мача, а трети в класацията е друг германец - Сеп Майер, който има 18 срещи на световни първенства.