0

С трахотен скандал разтресе Франция 48 часа след извънредните парламентарни избори и в най-важния й ден преди олимпиадата – полуфинала с Испания на европейското по футбол довечера.

Двама играчи на националния отбор на „петлите” по ръгби, който е почти първи по популярност спорт в страната – Оскар Жегу и Юго Ораду, са били арестувани в Аржентина за "сексуална агресия" по време на южноамериканското турне, съобщи АФП, позовавайки се на източник от съда.

Състезателите трябва да бъдат транспортирани до Мендоса, където е произтекъл предполагаемият инцидент. В същия град в Северозападна Аржентина Франция победи тима на домакините в събота с 28:13.

Според местната преса Жегу и Ораду са изнасилили млада жена в нощта срещу неделя в Дипломатическия хотел в Мендоса, където е бил настанен целият национален отбор.

Прокурорът поиска незабавното арестуване на обвиняемите, които в момента са в Буенос Айрес. Франция трябва да замине във вторник за Монтевидео за мач с Уругвай.  

"Има разследване по случая. Нямаме повече детайли, защото тъкмо пристигаме в Буенос Айрес", коментира пред АФП президентът на френската федерация по ръгби Флориоан Грил. "Ако това наистина се е случило, е повече от сериозно. Трябва да помислим и за младата жена. Това е против всички принципи на ръгбито като спорт. Но нека да оставим разследването да протече", добави витиевато той.

Тази история идва ден след инцидента с Мелвин Жамине, който бе отстранен от отбора заради расистки обиди. Във видео в Инстаграм, което след това бе свалено, той обявява след изборите в страната, че ще удари глава на първия арабин, който срещне на улицата.

Министърът на спорта Амели Удеа-Кастера поздрави федерацията за светкавичната реакция и обяви "нулева толерантност за расизма".

Жамине се извини за думите си, като обяви в профила си в Инстаграм, че "съжалява дълбоко и го е срам от себе си”. Клубът му Тулон започна вътрешно разследване за аферата.