0

С енегал победи Еквадор с 2:1 в мач от група А на световното първенство по футбол в Катар. По този начин шампионът на Африка завърши на второ място в крайното класиране и продължава на 1/8-финалите.

Капитанът Салиду Кулибали вкара победното попадение в 70-ата минута. Преди това Исмаила Сар даде аванс на Сенегал от дузпа, а Мойсес Кайседо изравни за Еквадор. 

На първо място в групата завърши Нидерландия, победил днес Катар с 2:0 на стадион „Ал Байт“. Това бе и последният футболен празник за домакина на мондиала, който напуска надпреварата с нулев актив и последната позиция.

„Лалетата“ откриха резултата в 26-ата минута, а автор на попадението бе новоизгряващата звезда на тима Коди Гакпо. Нападателят на ПСВ Айндховен се превърна в ключова фигура за тима, след като стана едва вторият футболист в историята на световните първенства, който вкарва първия гол за своя тим в три поредни мача от груповата фаза. Преди това същото е правил само Алесандро Алтобели за Италия на Мондиала през 1986 г.

Френки де Йонг удвои резултата за „лалетата“ в 49-ата минута, а Стивън Бергнаус вкара и трети гол, който обаче не бе зачетен. 

Така Нидерландия завършва на върха в Група А и ще се изправи срещу втория от Група В във фазата на осминафиналите.