0

С ензацията на световното първенство в Катар вече е факт – Саудитска Арабия шокира един от фаворитите за титлата Аржентина с 2:1. 

Лионел Меси даде аванс на „гаучосите“ от дузпа в 10-ата минута, а до почивката още 3 техни попадения бяха отменени от ВАР заради засади.

В началото на второто полувреме обаче Саудитска Арабия вкара два гола за пет минути, които бяха дело на Салех Ал-Шехри и Салем Ал-Давсари.

Така Саудитска Арабия сложи край на серията на Аржентина от 36 мача без загуба.

Капитанът на южноамериканците Меси откри резултата на стадион "Лусаил", след като в 10-ата минута беше точен от дузпа. 35-годишният Меси, който участва за последен път в кариерата си на световно първенство, без проблеми се разписа, след като прати топката в обратния ъгъл на вратата, пазена от Мохамед Ал-Оуаис. Главният съдия Славко Винчич отсъди дузпата след консултация със системата за видеоповторение ВАР, след като Леандро Паредес беше фаулиран в наказателното поле.

Меси стана първият аржентинец, който вкарва гол на четири световни футболни финали. Двубоят срещу Саудитска Арабия беше номер 20 за него на Мондиали, а той реализира седмото си попадение на шампионат на планетата.

Отборът на Аржентина можеше да се оттегли на почивката при още по-убедителен резултат, но три гола на тима бяха отменени заради засади.

В 23-ата минута Меси прати топката във вратата на съперника за втори път, но при паса към него беше малко зад последния защитник на съперника. След това две попадения на Лаутаро Мартинес също бяха отменени. При първото в 29-ата минута отново се намеси системата ВАР, която показа, че рамото му е с малко пред противников бранител.

В добавеното време Анхел Ди Мария отправи точен удар, който обаче беше спасен от вратаря. Веднага след това саудитците извършиха принудителна смяна и Науаф Ал-Абид влезе на мястото на капитана Салман Ал-Фараж, който получи контузия.

Второто полувреме започна доста неочаквано с два гола на тима на Саудитска Арабия, който стигна до обрат. Първо Салех Ал-Шехри в 48-ата минута изравни с чудесен индивидуален пробив, а пет по-късно Салем Ал-Даусари направи 2:1 с красив удар по диагонала от левия ъгъл на наказателното поле. Това бяха и първите два точни изстрела а в мача на Саудитска Арабия към вратата на Аржентина, които се оказаха голови.

Селекционерът Лионел Скалони реагира светкавично с три смени, като в игра се появиха Лисандро Мартинес, Хулиан Алварес и Енци Фернандес.

В 63-ата минута Николас Таляфико пропусна отлична възможност за Аржентина, след като негов удар отблизо беше спасен от вратаря Мохамед Ал-Оуаис.

В 80-ата минута Лионел Меси получи правото да изпълни пряк свободен удар на 25 метра от целта, но стреля над вратата, а четири по-късно той направи и пропуск с глава.

В последните минути вратарят на Мохамед Ал-Оуаис контузи тежко в главата съотборника си Ясер Ал-Шахрани, който получи медицинска помощ на терена и беше изнесен на носилка.

В 11-ата минута на добавеното време на втората част Хулиан Алварес с глава беше близо до това да изравни резултата, но Ал-Оуаис отново беше на ниво и спаси.

В следващия си мач от турнира Аржентина ще играе срещу Мексико на 26 ноември, а Саудитска Арабия излиза срещу Полша.