0

Н БА може да се пренесе на Балканите поне за един мач.

Планът все още е в зародиш, но вече се работи по осъществяването му. Голямата цел е в Белград да дойде Денвър, който триумфира с титлата за първи път в историята. Голямата звезда на отбора е Никола Йокич и именно това ще бъде използвано като коз в преговорите.

„Финансовият аспект не е толкова важен за американците. НБА работи в посока да се покаже извън САЩ, да се рекламира в цял свят. Идеалната дестинация за това е Белград“, заяви пред „Курир“ директорът на зала „Щарк Арена“ Горан Гърбович, бивш баскетболен национал и бронзов медалист с Югославия от европейското през 1987-а в Гърция. Именно по тази формула през януари в Париж играха Чикаго Булс и Детройт.

Голямата мечта на шефа е скоро домакин да е и Белград. „Когато заех този пост, си поставих три цели – да върнем Звезда и Партизан в залата, да бъдем домакини на финалната четворка в Евролигата и да вземем един мач от НБА. Две вече са изпълнени. Идеалният вариант би бил с Денвър-Далас да се открие сезонът. Реализацията все още е далеч, но през лятото у нас ще дойдат важни личности от света на баскетбола и няма да се изненадам, ако успеем в това намерение“, каза още Гърбович и добави, че вече е влязъл в контакт с хора, които могат да помогнат.


Попитан какво мисли за вариант Лондон, той отговори: „Там обичат футбол, крикет, ръгби“. Добавя също, че в Белград трябва да се възползват от еуфорията около Йокич. „Неговият път от тръните до висините е олицетворение на американската мечта“, заяви директорът.

Самият Йокич пък за пореден път показа, че освен голям талант е и невероятен зевзек. Пред журналистката Малика Андрюс от ESPN той разкри, че е изгубил трофея си за MVP във финала. „Не знам къде е. Оставих го в стаята на нашия домакин и сега не е там“, каза центърът.

Малика проведе разследване и даде отговор на мистерията. Оказа се, че купата е прибрана, почистена и лъсната, за да може Йокич да я покаже на шампионския парад, който беше снощи. За всичко това се постарал домакинът на Далас Спарки Гонсалес, който заема поста от 1987 година. По принцип в задълженията му не са включени грижите за личните вещи на играчите, но Спарки преценил, че наградата е прекалено ценна, за да бъде оставена на произвола.