0

К аква е историята в мачовете на откриването на световните първенства! "Мач Телеграф" ви припомня всички двуои, с които се откриват финалите на световно първенство.


Мондиал 1930: Франция – Мексико 4:1
(Монтевидео, „Естадио Поситос“)
Има красива симетрия в първия и последния мач на световни първенства въобще. И в двата случая участва Франция и вкарва по 4 гола. Преди 4 години „петлите“ победиха с 4:2 Хърватия на финала в Москва. През 1930 година те поведоха с 3 гола на почивката срещу Мексико, като в крайна сметка спечелиха мача с 4:1.

Мондиал 1934: Италия – САЩ 7:1
(Рим, „Стадио Национале“
Дълги години първите мачове на световните бяха постни откъм голове, но не и в началните издания, когато  попаденията валяха като дъжд. През 1934 година първият мач е Италия – САЩ, като тогава няма групи, а направо директна елиминация. „Адзурите“ не си губят времето и размазват съперника си след хеттрик на Анджело Скиаво, а след това печелят и турнира.

Мондиал 1938: Швейцария – Германия 1:1
(Париж, „Парк де Пренс“)
Отново откриването не е мач от група, а е директна елиминация. Йозеф Гаухел дава аванс за Германия, а Андре Абеглен изравнява за Швейцария. След 120 минути двубоят завършва 1:1, а „часовникарите“ печелят преиграването с 4:2.


Мондиал 1950: Бразилия – Мексико 4:0
(Рио де Жанейро, „Маракана“)
„Селесао“ прави летящ старт на световното и с прекрасен стил размазва Мексико с 4:0. Радостта от откриването преминава в трагедия след последния мач на турнира, който Бразилия губи с 1:2 срещу Уругвай.


Мондиал 1954: Югославия – Франция 1:0
(Лозана, „Ла Понтез“)
Това е първото слабо резултатно откриване, като легендата Милош Милутинович, брат на Велибор Милутинович, бележи гола в 15-ата минута.

Мондиал 1958: Швеция – Мексико 3:0
(Стохколм, „Росунда“)
Мексико за трети път участва в мач на откриването и записва трета загуба. Швеция пък поставя началото на рейд, който стига чак до финала.


Мондиал 1962: Чили – Швейцария 3:1
(Сантяго де Чили, „Насионал“)
Ролф Вутрих смълчава 65 000 зрители още в 6-ата минута,но Леонел Санчес изравнява 60 секунди преди почивката. Пак Санчес и Хайме Рамирес след това носят успеха на чилийците.

Мондиал 1966: Англия – Уругвай 0:0
(Лондон, „Уембли“)
Това е началото на серията слабо резултатните откривания, като целта на отборите е по-скоро да не загубят.

Мондиал 1970: Мексико – СССР 0:0
(Мексико Сити, „Ацтека“)
Отново 0:0, а новината от мача е, че Мексико слага край на серия от 3 поредни загуби в мачовете на откриванията.

Мондиал 1974: Бразилия – Югославия 0:0
(Франкфурт, „Валдщадион“)
Изненадващо за атакуващо настроени тимове „Селесао“ и „Плавите“ си спретват 0:0.

Мондиал 1978: Германия – Полша 0:0
(Буенос Айрес, „Монументал“)
За четвърти пореден път първият мач на световните завършва 0:0.


Мондиал 1982: Белгия – Аржентина 1:0 
(Барселона, „Камп Ноу“)
Ервин ван ден Берг става първият играч след 20-годишна пауза, който се разписва в мач на откриването. „Червените дяволи“ са изключително добре организирани в защита, а този двубой е дебют за Диего Марадона на световни финали.

Мондиал 1986: Италия – България 1:1 
(Мексико Сити, „Ацтека“)
Това е мигът на България и Наско Сираков.  Алесандро Алтобели дава аванс на „адзурите“ малко преди почивката, но малко преди края след центриране на Ради Здравков и изумителен удар с глава Сираков изравнява.

Мондиал 1990: Камерун – Аржентина 1:0
(Милано, „Сан Сиро“)
Мнозина считат този мач за най-известното откриване на световни финали. Неукротимите лъвове от Камерун поднасят най-голямата сензация до този момент след гол на Франсоа Омам-Бийк, като завършват мача с 9 човека заради червените картони на Андре Кана-Бийк и Бенжамен Масинг.


Мондиал 1994: Германия – Боливия 1:0
(Чикаго, „Солджър Фийлд“)
Този път няма кой знае каква драма, но все пак мачът е трудне за действащия световен шампион Германия. Юрген Клинсман бележи единствения гол в мача.

Мондиал 1998: Бразилия – Шотландия 2:1
(Париж, „Стад дьо Франс“)
Храбрите шотландци затрудняват максимално бразилците и успяват в един момент да изравнят с гол от дузпа на Джон Колинс. След това пак техен играч бележи отново – Том Бойд, но в собствената си врата.


Мондиал 2002: Сенегал – Франция 1:0
(Сеул, „Уърлд Къп Стейдиъм“)
Дежавю с откриването на Мондиал 1990. В ролята на Камерун влиза Сенегал или по точно Франция Б. Лъвовете от Теранга са воден от французин – Бруно Метсу, а голът е вкаран от Папа Буба Диоп, който е играч на Ланс.

Мондиал 2006: Германия – Коста Рика 4:2
(Мюнхен, „Алианц Арена“)
ФИФА решава за това първенство в откриващия мач отново да участва страната домакин. В голово шоу Германия се справя с лекота с Коста Рика, а голът на деня е дело на Торстен Фрингс.

Мондиал 2010: ЮАР – Мексико 1:1
(Йоханесбург, „Сокър Сити“)
След този двубой най-известният южноафриканец за няколко часа не е Нелсън Мандела, а Сифиве Тшабалала, който открива резултата. Точен за „ацтеките“ е Рафа Маркес“, като те участват в откриващия мач за пети път и пак остават без победа.

Мондиал 2014: Бразилия – Хървария 3:1
(Сао Пауло, „Ареда де Сао Пауло“)
Марсело си вкарва ранен автогол още в 12-ата минута, но все Селесао не допуска засечка и печели с 3:1 след попадения на Неймар (2) и Оскар.

Мондиал 2018: Русия – С. Арабия 5:0
(Москва, „Лужники“)
Напук на предварителните прогнози тимът на Станислав Черчесов буквално полетява на „Лужники“ след 2 гола на Денис Черишев.