0

Георги Донков се превърна в чест събеседник на „Мач Телеграф“ за европейското първенство. Помощник-треньорът в националния отбор на България изгледа на живо голяма част от мачовете на турнира и бе гост-коментатор в ефира на Нова за първенството. Свързахме се юношата на Левски, за да анализира случилото се на „Олимпиащадион“ и потърсихме причините защо Испания надделя срещу Англия. 

- Г-н Донков, какви са първите ви впечатления от финала? Заслужено ли Испания спечели?

- Абсолютно! Испания заслужено е шампион, след като победи почти всички големи отбори на турнира. Селекцията на Луис де ла Фуенте показа по-голям характер и воля в ключовите моменти. Видяхме едно по-предпазливо първо полувреме, в което никой не предприе излишни рискове. Второто полувреме започна с отлично изработен гол на Испания. Може би миг на невнимание в иначе добре подредената английска защита. Хубава атака отдясно, която премина през Карвахал, Ямал и накрая завършена перфектно от Нико Уилямс. След това смените на Саутгейт дадоха резултат и въпреки че испанците можеха да вкарат втори гол, Англия успя да изравни. Много добро разиграване и усет от страна на Белингам, който сервира топката на Коул Палмър. Накрая обаче Испания отново успя да се наложи, както го направи срещу Германия и Франция преди това.

- Откъде дойде голямото предимство на Испания? Може би от фланговете, след като и двата гола бяха изработени по сходен начин.

- Това е очевидното. За мен фокусът пада върху целия отбор, защото испанският е като добре смазана машина. Всеки футболист е една частица от тази машина, която без някое от парчетата нямаше да е същата. Специално бих отличил четиримата защитници, защото атаката започва от тях. Ако те не можеха да напреднат уверено с топката до централната линия, Испания нямаше да може да се възползва от силните си крила.

Цялото интервю четете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"