0

К огато Франция стана световен шампион преди четири години в Русия, имаше хора, които се присмиваха, че Оливие Жиру, централният нападател на отбора на Дешан, щеше да завърши първенството, без да отбележи нито един гол.

И то въпреки, че започна шест от седемте мача, които доведоха „петлите“ до славата, включително финала срещу Хърватия. 

А в навечерието на това Световно първенство в Катар, когато Карим Бензема се контузи и остави вакантна позицията, подозренията и съмненията се засилиха около спорната фигура на Жиру. Който, обаче се радва на сляпото доверие на най-важния човек – на селекционера Дешан.

Доверие, което съвсем не се оказва сляпо, а е оправдано по много причини.

Резултатността на Жиру дори надхвърля някои голмайсторски рекорди за Франция, които сякаш са нелогични за привидно тромавата му фигура.

И Жиру, който е отбелязал най-много голове в историята на „петлите“, дори повече от легенда като Тиери Анри (51), е и футболистът, който преди да пристигне в Катар, бе отбелязал само един гол в първите си 12 мача на Световното първенство (срещу Швейцария в Бразилия през 2014 г.).

В неговия златен миг, когато Англия натискаше най-много, Жиру сякаш надуши, че Гризман ще му прати величествено центриране.

За да се възползва от него, той трябваше да пребори специалист във въздушните битки като Хари Магуайър, преди да закове онова 2:1, което отведе Франция на полуфиналите.

Сега Жиру вече има цели четири гола на това Световно първенство в Катар. Всъщност от четирите мача, които е играл, той не успя да се разпише само срещу Дания. 

Оливие отбеляза два в първия мач срещу Австралия, беше резерва при единственото поражение срещу Тунис и беше решаващ с головете си както в мача срещу Полша, така и вчера срещу Англия.

„Гризман ми изпрати страхотна топка. И винаги трябва да вярваш и да се надяваш. Много съм горд“, каза нападателят след края на мача, след като Дешан потърси прегръдка с него. Защото му дължи много.