0

Б ългарска федерация по водна топка (БФВТ) сезира институциите по повод протест с участието на деца пред сградата на Министерство на младежта и спорта (ММС), който е планиран да се състои утре (03.10.2024 г.) 

Организираното недоволство е под наслов "Да спасим софийската водна топка" и е иницииран от няколко клуба, сред които ЦСКА София, Локомотив НН София, ЦДНА София, Ботев 2000 Враца. В социалните мрежи се посочва, че мотив за протеста е прекратен договор за ползване на покрит плувен басейн „Диана“, което по твърденията на отборите ги оставя без възможност да тренират и извършван състезателна дейност.

Клубовете призовават "да се включат всички, които са засегнати от решението за прекратяване на договора за ползване на басейн "Диана", всички, на които децата и близките им са лишени от възможност да тренират любимия спорт."

По този повод от БФВТ обясниха, че договорът за плувен басейн „Диана“ е бил сключен между БФВТ и Национална спортна база (НСБ) с единствената цел да подготвя само националните отбори по водна топка. 

"Договорът по никакъв начин не се е отнасял до отделните клубове. Вече повече от две години БФВТ няма сключен договор за ползването на басейн „Диана“ с който и да било отделен клуб", се казва в писмо на Българска федерация по водна топка, подписано от председателя Дарий Дановски.
 
"БФВТ беше информирана, че треньорите на Локомотив НН и ЦСКА призоват чрез групите във вайбър на клубовете малолетни деца и непълнолетни състезатели, както и родители, да се включат в протеста. Публикациите са качени и във фейсбук страницата на „Плуване и водна топка“.
 
БФВТ алармира, че тези действия са крайно притеснителни, тъй директно въвличат деца в действия за защита на частни интереси!", пише още в писмото, което е адресирано до Министерство на младежта и спорта, Столична Община, Столична Дирекция на вътрешните работи и Държавна Агенция за закрила на детето.

"ЦСКА, Локомотив НН и Ботев 2000 имат водеща роля в организирането на протеста, а прецедент с използването на техни привърженици с цел създаване и ескалиране на напрежение имаше само преди година. БФВТ допуска, че е възможен и конфликт на интереси, тъй като треньорът на клуб ЦСКА е служител на НСБ и управител на покрит басейн „Диана“, стопанисван от НСБ", се казва още в писмото. 

"Ръководството на БФВТ осъществява законосъобразно и прозрачно своята дейност, включително и създава условия за равнопоставеност между своите членове. Повечето клубове по водна топка извън София заплащат такса към местните басейни за времето, в което осъществяват своята тренировъчна и/или състезателна дейност. За сравнение, клубовете от София, част от които са инициатори и организатори на протеста, са тези, които ползваха басейн "Диана“ за сметка на БФВТ. Тази практика е преустановена, федерацията не ползва повече финансов ресурс за заплащане на наем на база, която не отговаря на необходимите условия.
 
Няма пречка всеки клуб, който желае, да подпише договор с НСБ, която управлява плувен басейн "Диана“.

БФВТ винаги е подкрепяла и приветствала свободното изразяване на мнение и отстояване на позиции, но в случая сигнализира за явни нередности от инициаторите на протеста. Настояваме за извършване на необходимите проверки и взимане на мерки за отстояване на обществения ред", се казва още в писмото от председателя на УС на БФВТ Дарий Дановски.