0

В Турция се обединиха около мнението, че наказанието на националния защитник Мерих Демирал е „несправедливо”, предаде АФП.

След втория си гол за победата с 2:1 над Австрия на осминафинала на европейското 26-годишният ас на саудитския Ал Ахли направи знака на "Сивите вълци" - крайно дясна групировка. Страховитата организация е смятана за терористична и на територията на страната домакин Германия, и в Австрия. УЕФА го санкционира за 2 мача за "неуважение на общите принципи на поведение, нарушаване на основните правила и използването на спортни прояви за неспортни послания и за това, че е дискредитирал футбола” и така изгоря и за четвъртфинала с Нидерландия утре, и за евентуален полуфинал.

"Осъждаме несправедливото и частично решение на УЕФА, което не се позовава на никаква юридическа основа и смятаме, че то е изцяло политическо", заяви спортният министър на Турция Осман Аскин Бак в социалната мрежа X.

"Ще продължим да изразяваме правата си по законен начин срещу този двоен стандарт, който е приложен към страната и футболиста", написа още той.

Жестът на Демирал предизвика дипломатическо напрежение между Турция и Германия. Първо комшиите извикаха за обяснение немския посланик в Анкара заради думите на вътрешния министър Нанси Фазер, а след това и турският амбасадор се озова на килимчето в Берлин.

Предполага се, че по време на мача с Нидерландия в Берлин утре турските фенове ще направят същия знак като на Демирал, за да протестират срещу наказанието му.