0

Н еочаквана пресечна точка се крие във финалите на Евро 2024 и Копа Америка и тя е свързана с треньорите Луис де ла Фуенте и Лионел Скалони.

Какво свързва селекционерите на Испания и Аржентина, които след броени часове ще се опитат да спечелят трофеите със своите страни?

Розкритието направи Скалони, когато го попитаха за прогноза за UEFA EURO 2024.

„Ще стискам палци за Испания. Луис де ла Фуенте е първият ми учител в школата за треньори. Той ми повлия много, страхотен човек е и винаги ще съм му благодарен. Луис цени играчите, за него те са по-важни от треньора и това обединява. Освен това част от семейството ми е от Испания", обясни Скалони.

Отговорът на Де ла Фуенте не закъсня.

„Имах късмета да преподавам на различни вече доказали се треньори - Шави Ернандес, Шаби Алонсо, Раул. Бяха легенди на Испания като играчи, но искаха да станат треньори. Щастлив съм, че срещнах и Лионел Скалони. Имаме изключителни отношения. Той е световен шампион и това очевидно не е просто късмет, както мнозина казват. Фантастичен човек, а вече и страхотен треньор, който върви към нови висоти”, заяви селекционерът на Испания.

След като завършва състезателната си кариера, Лионел Скалони се установява в Майорка и започва треньорски курсове там при Де ла Фуенте. През 2016 г. аржентинецът работи в детския клуб Сон Калиу, за да получи лиценз.

„Скалони се свърза с нас, защото живее близо до нашия спортен комплекс. Каза, че е готов за всеки отбор и че няма нужда да бъде старши треньор. Достатъчно е да тренира поне някого", спомня си директорът на Сон Калиу - Рафаел Леон.

Практиката му в детския клуб не продължи дълго, защото Хорхе Сампаоли покани Скалони за асистент в Севиля. В рамките на една година отборът влезе в топ 4 на Ла Лига и в плейофите на Шампионската лига. Но Сампаоли скоро си тръгна от Севиля, а с него и Скалони. Останалото се знае от всички.