0

З ащитникът на Турция Мерих Демирал получи наказание от 2 мача от УЕФА преди четвъртфинала на европейското срещу Нидерландия в събота. Това означава, че 26-годишният ас на саудитския Ал Ахли ще пропусне и евентуален полуфинал при успех над "лалетата".

Демирал вкара двата гола за успеха на комшиите с 2:1 срещу Австрия в осминафиналите. След второто си попадение той направи с ръцете си "Вълчи поздрав". Смята се, че жестът е свързан със „Сивите вълци“ – крайнодясна екстремистка групировка в Турция, която в Германия и Австрия е обявена за терористична. Затова и Демирал е санкциониран.

За подобна изцепка той бе резследван от УЕФА през 2019-а, когато бе играч на италианския Ювентус и със съотборниците си направиха военен поздрав след гол. Това бе изтълкувано като подкрепа за операцията на турската армия в Сирия, която бе осъдена от света. Тогава тифозите на Юве поискаха Демирал да бъде освободен незабавно, но остана в Торино чак до 2021-ва  и бе даден под наем на Аталанта.

В социалните мрежи той винаги е подкрепял открито политиката на президента на Турция Реджеп Таййп Ердоган и е смятан за един от най-яростните му поддръжници.

„Сивите вълци” са основани през 60-те години на миналия век, като апогеят им е в края на 70-те. Тогава те бяха нещо като частна армия и се бореха срещу правителството.

Член на организацията бе Ахмед Али Агджа, който набеди България за атентата срещу папа Йоан Павел II. „Сивите вълци” помогнаха и на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу да избяга в Турция по време Световната купа в Австралия през 1987 г., когато носеше слава на националния ни отбор.

В листа с наказанията на УЕФА Англия се размина, след като звездата им Джуд Белингам отърва кожата само с глоба от 20 000 евро. Той се хвана за слабините след изравнителния си гол срещу Словакия, който вкара мача в продължения. Впоследствие "Трите лъва" стигнаха до успех с 2:1 и в събота играят четвъртфинал с Швейцария.