0

Б ившият капитан на националния отбор на Англия Дейвид Бекъм определи нападателя Хари Кейн като истински лидер, въпреки пропуска му от дузпа срещу Франция. При 1:2 капитанът на „трите лъва“ изпълни втора дузпа срещу френския вратар Юго Лорис, негов клубен съотборник от Тотнъм,  който му познава и номера на джапанките.

Хари Кейн по-рано изравни 1:1 от наказателен удар, преди французите отново да дръпнат в резултата с гола с глава на Жиру.

Вместо да нареди друг изпълнител на дузпата, селекционерът на Англия Гарет Саутгейт показа пълна пасивност от скамейката, и стовари нечовешко напрежение върху раменете на своя капитан. Той пропусна, а националите се върнаха вкъщи, за да се подготвят добре за вътрешното първенство и натоварената програма във Висшата лига около Коледа и Нова година.

Самият Бекъм е напълно наясно какво означава разочарование на световно първенство, след като през 1998 година получи червен картон в осминафинала с Аржентина, който англичаните загубиха с дузпи. 

След инцидента Бекъм дълго време беше критикуван от фенове и медии, но сега той иска англичаните да застанат зад настоящия капитан на националния отбор.

"Изисква се да бъдеш истински лидер, за да поемеш отговорност в такъв момент и точно това направи нашият капитан Кейн", написа Бекъм в профила си в Инстаграм.

"Нашите момчета ще продължат да растат. Най-лошото чувство винаги е събуждането в деня след отпадането от голям турнир, но играчите, мениджърът Гарет Саугейт, екипът му и феновете могат да бъдат доволни от това, което показа този отбор. 

Следващият път краят ще бъде друг. Ние си тръгваме с високо вдигнати глави", завърши бившият играч на Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид, Милан и Пари Сен Жермен.

Самият Гарет Саутгейт като футболист от националния на Англия придоби печална слава именно с изпълнение на дузпа – в полуфинала с Германия на домакинското Евро 1996. 

При резултат 5:5 от първите 5 безпогрешно изпълнени удара от двата отбора, първият англичанин, който взе топката, бе именно Гарет Саутгейт. Той шутира прекалено близо до вратаря и Андреас Кьопке с лекота спаси. След това Анди Мьолер закова победното 6:5 към финала, където Германия триумфира с титлата.

В Англия с кошмара на Саутгейт „Пица хът“ направи атрактивна реклама, като сега се прогнозира, че новият й вариант ще включва Хари Кейн.